Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Regulament de organizare și funcționare

Art. 1 - Dispoziţii generale

  1. În conformitate cu prevederile pct. 2 din Anexa 2 privind Organizarea şi funcţionarea cadrului partenerial pentru programarea fondurilor europene destinate unei dezvoltări inteligente, durabile şi incluzive 2014-2020 ale Memorandumului cu tema „Aprobarea acţiunilor şi documentelor privind pregătirea accesării şi implementării fondurilor europene în perioada 2014-2020”, aprobat de Guvern în data de 13 iunie 2012, pentru domeniul turism, cultură, patrimoniu cultural se constituie Comitetul Consultativ Tematic Turism, Cultură, Patrimoniu Cultural (CCT TCPC) coordonat în parteneriat de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Ministerul Afacerilor Europene (MAEur).
  2. Prezentul Regulament de organizare şi funcţionare a CCT TCPC, denumit în continuare Regulament, stabileşte componenţa, atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare a comitetului privind procesul de programare a fondurilor europene aferente perioadei 2014 - 2020 pentru domeniile menţionate la alin. (1).
  3. Ulterior, odată cu derularea etapelor de implementare, monitorizare şi evaluare, prezentul Regulament se va completa cu prevederi specifice etapelor menţionate, acoperind întregul exerciţiu financiar 2014 - 2020.

Art. 2 - Rolul CCT TCPC

  1. CCT TCPC reprezintă structura partenerială organizată pentru domeniul turism, cultură şi patrimoniu cultural.
  2. CCT TCPC îşi desfăşoară activitatea atât prin reuniuni în plen, cât şi în cadrul unor grupuri de lucru stabilite corespunzător domeniilor în dezbatere, cu asigurarea reprezentării echilibrate a instituţiilor şi organizaţiilor menţionate la art. 3, alin.1.
  3. CCT TCPC are rol consultativ, fiind constituit pentru asigurarea consultărilor parteneriale privind stabilirea şi prioritizarea investiţiilor în domeniul pentru care a fost constituit, în acord cu obiectivele strategice la nivel european în perioada 2014-2020 şi cu principiile orizontale privind egalitatea între femei şi bărbaţi, nediscriminarea şi dezvoltarea durabilă, pe baza analizelor şi orientărilor strategice formulate în cadrul grupurilor de lucru.
  4. CCT TCPC analizează documentele elaborate în cadrul grupurilor de lucru, agreează orientările strategice tematice, prioritizarea intervenţiilor, alocările financiare indicative aferente, principalii indicatori de rezultat, precum şi modalităţile de implementare, monitorizare şi evaluare, având în vedere şi rezultatele evaluărilor ex-ante şi de mediu.
  5. CCT TCPC propune Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) şi, după caz, celorlalte comitete consultative, elementele agreate în scopul includerii acestora în documentele de programare.

Art. 3 - Componenţa CCT TCPC

  1. CCT TCPC are în componenţa sa reprezentanţi, la nivel decizional, din cadrul următoarelor categorii de instituţii şi organizaţii:
  2. autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale;
  3. instituţii publice centrale autonome;
  4. organisme regionale şi autorităţi ale administraţiei publice locale;
  5. structuri asociative ale administraţiei publice locale;
  6. organizaţii din mediul economic, social, academic şi din societatea civilă.
  7. CCT TCPC are în componenţă 30 de membri, reprezentând instituţiile şi organizaţiile menţionate la alin. 1.
  8. Lista membrilor CCCT este prezentată în Anexa prezentului Regulament.
  9. Fiecare instituţie sau organizaţie cu reprezentare în CCT TCPC, îşi desemnează câte un membru titular şi un membru supleant.

Art. 4 – Atribuţiile membrilor şi invitaţilor CCT TCPC

  1.  Membrii CCT TCPC au următoarele atribuţii:
  2. participă la reuniunile CCT TCPC şi la procesul de luare a deciziilor CCT TCPC;
  3. acţionează în vederea ducerii la îndeplinire a deciziilor CCT TCPC.
  4. La reuniunile CCT TCPC, în plen şi pe grupuri de lucru, pot participa cu statut de invitaţi: reprezentanţi ai Preşedinţiei României, ai comisiilor de specialitate ale Parlamentului României, ai României în Parlamentul European, ai Comisiei Europene, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii sau organizaţii cu expertiză relevantă pentru subiectele în dezbatere în cadrul respectivei reuniuni.
  5. Invitaţii au aceleaşi atribuţii ca şi membrii CCT TCPC fără a participa la procesul de luare a deciziilor.
  6. Desemnarea, înlocuirea sau revocarea membrilor titulari şi supleanţi, precum şi a invitaţilor se face de către conducătorul instituţiei sau organizaţiei reprezentate în CCT TCPC prin notificare transmisă secretariatului CCT TCPC.
  7. Membrii şi invitaţii CCT TCPC au obligaţia de a respecta următoarele reguli de conduită
  8. să acţioneze în interesul CCT TCPC, în concordanţă cu rolul şi obiectivele stabilite;
  9. să ia decizii în interes public şi să nu acţioneze în scopul obţinerii de avantaje financiare sau alte beneficii pentru sine sau pentru alţii;
  10. să declare coordonatorilor CCT TCPC, la începutul oricărei reuniuni sau pe parcursul acesteia, orice situaţie de conflict de interese în care s-ar putea afla în legătură cu un anumit subiect dezbătut;
  11. să informeze, după încheierea reuniunilor, autoritatea publică, instituţia sau organismul pe care îl reprezintă în legătură cu principalele chestiuni discutate şi deciziile luate;
  12. să păstreze confidenţialitatea acelor informaţii prin a căror divulgare s-ar putea leza interesul legitim al oricărei instituţii, organizaţii sau persoane, sau prin a căror utilizare privilegiată s-ar putea crea avantaje nelegitime;
  13. să acţioneze în conformitate cu deciziile CCT TCPC adoptate în condiţiile Regulamentului;
  14. să respecte libertatea opiniilor şi să nu se lase influenţaţi de considerente personale;
  15. să manifeste o atitudine conciliantă şi să evite generarea conflictelor datorate schimbului de păreri.
  16. Calitatea de membru titular sau supleant încetează când persoana nominalizată în cadrul CCT TCPC se află într-una din următoarele situaţii:
  17. nu mai deţine funcţia în cadrul autorităţii publice, instituţiei sau organizaţiei respective, pentru care a fost desemnată membru al CCT TCPC; în acest caz, structura respectivă comunică în scris secretariatului CCT TCPC în termen de 5 zile lucrătoare de la data luării acestei decizii, persoana desemnată în locul acesteia.
  18. CCT TCPC a solicitat revocarea calităţii de membru pentru încălcarea regulilor de conduită, prevăzute în art. 4 alin. 5, sau pentru două absenţe succesive ale reprezentanţilor instituţiei sau organizaţiei membre în cadrul CCT TCPC, fie a membrului titular sau, după caz, a supleantului. În acest caz, secretariatul va notifica instituţia vizată şi va solicita o nouă nominalizare.
  19. Membrii şi invitaţii CCT TCPC îşi exercită atribuţiile cu titlu gratuit.

Art. 5 - Coordonarea în parteneriat a CCT TCPC

  1. Coordonarea CCT TCPC este asigurată în parteneriat de către:
  2. Secretarul de Stat, Ministerul Afacerilor Europene;
  3. Secretarul de stat, Ministerul Dezvoltării Regional şi Turismului;
  4. Secretarul de stat, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
  5. Coordonatorul CCT TCPC din partea MCPN îndeplineşte, cu consultarea și acordul prealabil al celorlalți coordonatori, următoarele atribuţii:
  6. convoacă reuniunile CCT TCPC;
  7. stabileşte agenda reuniunilor CCT TCPC;
  8. aprobă materialele ce urmează a fi transmise membrilor CCT TCPC, în vederea  discutării acestora în cadrul reuniunilor CCT TCPC;
  9. stabileşte, după caz, lista invitaţilor la reuniunile CCT TCPC;
  10. prezidează întâlnirile în plen sau pe grupuri de lucru, împreună cu coordonatorul din partea MAEur și MDRT;
  11. reprezintă CCT TCPC în relaţiile cu terţii.

Art. 6 - Reuniunile CCT TCPC

  1. CCT TCPC se reuneşte în reuniuni ordinare, conform calendarului stabilit, dar cel puţin o dată la două luni, precum şi în reuniuni extraordinare.
  2. CCT TCPC se poate întruni în reuniuni extraordinare la iniţiativa coordonatorilor CCT TCPCsau la propunerea a cel puţin o treime din membrii CCT TCPC, situaţie în care propunerea se transmite în scris secretariatului, urmând ca, în colaborare, coordonatorii să decidă data convocării acestei reuniuni.
  3. În cadrul primei reuniuni este adoptat regulamentul CCT TCPC. Convocarea reuniunilor ordinare, transmiterea invitaţiilor şi agendei preliminare către membri şi invitaţi se realizează de către secretariat, cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea datei reuniunii. Documentele supuse dezbaterii vor fi transmise cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de data convocării. Convocarea reuniunilor extraordinare ale CCT TCPC se poate face într-o perioadă mai scurtă de 5 zile calendaristice.
  4. Propunerile de completare/modificare a agendei preliminare se adresează secretariatului CCT TCPC în termen de 2 zile calendaristice de la data transmiterii acesteia.
  5. Secretariatul poate furniza membrilor şi invitaţilor CCT TCPC, până în preziua reuniunii sau chiar în cadrul reuniunii, alte informaţii relevante cu privire la ordinea de zi, astfel încât aceştia să aibă la dispoziţie cele mai recente informaţii cu privire la subiectele aflate pe agendă.
  6. Convocarea reuniunilor CCT TCPC se face întotdeauna în scris, invitaţiile fiind transmise prin fax sau e-mail.
  7. La începutul fiecărei reuniuni, se adoptă agenda şi se discută şi aprobă minuta precedentei reuniuni a CCT TCPC.
  8. Reuniunile CCT TCPC nu au caracter public, cu excepţia cazului în care coordonatorii decid altfel.
  9. Deciziile adoptate în cadrul reuniunii CCT TCPC sunt rezumate într-un document denumit Sinteza deciziilor CCT TCPC. Acest document se elaborează de către secretariatul CCT TCPC şi se transmite tuturor membrilor CCT TCPC, precum şi altor responsabili desemnaţi pentru îndeplinirea deciziilor, nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data reuniunii. Ulterior, acest document se anexează la minuta reuniunii.
  10. Minuta reuniunii, întocmită de secretariatul CCT TCPC, se transmite membrilor şi invitaţilor la reuniunea CCT TCPC în termen de 10 de zile calendaristice de la data reuniunii.
  11. Observaţiile asupra minutei pot fi trimise secretariatului în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la transmiterea acesteia. Observaţiile sunt consemnate în anexa la minută şi sunt avute în vedere de secretariat la întocmirea textului final al minutei. Documentul final şi anexele sunt transmise membrilor şi invitaţilor la reuniunea CCT TCPC cel mai târziu în 20 de zile calendaristice de la data reuniunii.
  12. După caz, în funcţie de temele complexe dezbătute, se pot organiza reuniuni comune ale CCT TCPC cu unul sau mai multe Comitete Consultative, iar deciziile acestor reuniuni se transmit CIAP.

Art. 7 - Procesul de luare a deciziilor

  1. Reuniunile în plen ale CCT TCPC se pot desfăşura numai în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor, pentru întâlnirile în care este programată luarea deciziilor. Dacă nu este întrunită această condiţie, întâlnirea se reprogramează pentru o dată ulterioară care va fi comunicată de secretariatul CCT TCPC. Reuniunile reprogramate se vor desfăşura indiferent dacă este îndeplinită sau nu condiţia menţionată.  
  2. Deciziile în cadrul CCT TCPC se iau prin consens.
  3. În situaţia în care nu se poate ajunge la un consens, se va aplica procedura de vot prin majoritate simplă. Membrii cu drept de vot sunt membrii titulari sau, în lipsa acestora, membrii supleanţi.
  4. Amendamentele propuse cu privire la documentele consultative în cadrul reuniunilor CCT TCPC vor fi comunicate în scris secretariatului tehnic al CCT TCPC în maximum 5 zile calendaristice de la data reuniunii. În caz contrar, acestea nu vor fi luate în considerare.
  5. La iniţiativa coordonatorilor, membrii CCT TCPC pot fi consultaţi şi în scris, prin fax sau e-mail. În spiritul respectării principiului parteneriatului, consultările scrise se vor aplica doar în cazuri excepţionale, justificate corespunzător.
  6. În cazul consultării scrise, secretariatul CCT TCPC transmite, prin fax sau e-mail, membrilor CCT TCPC documentele de analizat, incluzând justificarea urgenţei şi soluţiile identificate.
  7. Dacă, în termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii, secretariatul primeşte obiecţii scrise asupra documentelor transmise conform procedurii de consultare scrisă, acestea se transmit coordonatorilor, care dispun modificarea lor sau procedează la discutarea documentelor cu membrii care au formulat obiecţii. Documentele rezultate vor fi transmise tuturor membrilor CCT TCPC, pentru consultare.
  8. În lipsa unui răspuns scris din partea membrilor, trimis secretariatului în termen de 5 zile calendaristice de la data (re)transmiterii, documentele se consideră agreate.

Art. 8 Grupurile de lucru

  1. În cadrul CCT TCPC se constituie următoarele grupuri de lucru:
  2. Turism;
  3. Cultură şi Patrimoniu Cultural
  4. CCT TCPC poate recomanda şi organizarea altor grupuri de lucru, în funcţie de necesităţile concrete care pot apărea în etapa de programare precum şi în etapele următoare.
  5. Grupurile de lucru se întâlnesc ori de câte ori este nevoie.
  6. Grupurile de lucru au în componenţa lor reprezentaţi ai categoriilor de organizaţii menţionate la art. 3 alin. 1.
  7. MAEur îşi va desemna un reprezentant în fiecare grup de lucru.
  8. Principalele atribuţii ale grupurilor de lucru constituite în cadrul CCT TCPC sunt:
  9. elaborează analizele sectoriale specifice, propun domenii prioritare de intervenţie şi alocări financiare aferente, indicatori specifici de rezultat, grupuri ţintă, categorii de potenţiali beneficiari;
  10. contribuie la elaborarea strategiilor naţionale necesare fundamentării procesului de accesare a fondurilor europene, precum şi la îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante prevăzute prin regulamentele europene pentru accesarea fondurilor comunitare în perioada de programare 2014-2020, precum şi a documentelor de programare.
  11. Grupurile de lucru pot avea şi alte atribuţii, în funcţie de specificul fiecărui grup de lucru.
  12. Coordonatorii CCT TCPC vor informa membrii comitetului cu privire la structura indicativă a grupurilor de lucru, astfel încât membrii CCT TCPC să poată face recomandări cu privire la componenţa propusă.
  13. Coordonatorii grupurilor de lucru sunt membri de drept în cadrul CCT TCPC.
  14. În cadrul grupurilor de lucru, în consultare cu MCPN, MDRT şi MAEur, se pot organiza subgrupuri la nivel tehnic, cu participarea experţilor/consultanţilor din diverse instituţii de cercetare, instituţii/organizaţii publice şi/sau din rândul beneficiarilor. Acest tip de consultare, fără a fi formalizat, poate fi util în special pentru analiza socio-economică a nevoilor şi analiza aranjamentelor de implementare, precum şi pentru definirea anumitor aspecte strategice.

Art. 9 - Atribuţiile secretariatului  CCT TCPC

(1) Secretariatul CCT TCPC este asigurat de către MCPN prin Unitatea de Management a Proiectului şi desfăşoară următoarele activităţi:

  1. asigură convocarea CCT TCPC în condiţiile stabilite prin prezentul regulament;
  2. propune coordonatorilor CCT TCPC structura şi conţinutul agendei, în baza propunerilor făcute de către coordonatorii Grupurilor de lucru;
  3. pregăteşte şi transmite documentele şi materialele necesare convocării şi desfăşurării reuniunilor CCT TCPC;
  4. primeşte, distribuie şi sintetizează propunerile şi comentariile transmise de membrii CCT TCPC sau de persoanele cu statut de invitat;
  5. asigură evidenţa şi arhivarea documentelor primite de la membrii CCT TCPC sau, după caz, de la persoanele cu statut de invitat;
  6. asigură, asistenţa logistică necesară coordonatorilor, precum şi membrilor CCT TCPC;
  7. întocmeşte minutele reuniunilor şi sintezele deciziilor şi urmăreşte îndeplinirea celor agreate în cadrul reuniunilor;
  8. îndeplineşte orice alte activităţi legate de asigurarea bunei desfăşurări a activităţii CCT TCPC.

Art. 10 - Dispoziţii finale

(1) Regulamentul de organizare şi funcţionare poate fi modificat prin votul majorităţii membrilor CCT TCPC. Propunerile de modificare a regulamentului vor fi comunicate în prealabil tuturor membrilor.

(2) Documentele supuse dezbaterii CCT TCPC, precum şi cele rezultate în urma discuţiilor (minuta, sinteza deciziilor) vor fi publicate în secţiunea destinată CCT TCPC de pe pagina de internet a fiecărei instituţii coordonatoare. Prezentul regulament a fost adoptat la prima reuniune a CCT TCPC din data de 31.08.2012.