Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” - București

Descriere obiectiv

Situată în Bd. Nicolae Bălcescu nr.2, clădirea Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” a fost construită după planurile arhitecţilor Horia Marcu, Romeo Belea şi Nicolae Cucu realizate între 1964 şi1973 şi a fost inaugurată în decembrie 1973. Clădirea a fost complet remodelată la exterior şi parţial la interior la începutul anilor ’80, din versiunea originală păstrându-se foaierele.

Clădirea iniţială se înscria în modernismul anilor ’60, rămânând însă nefinalizată la exterior, unde cele trei faţade ale teatrului trebuiau acoperite de o frescă cu istoria teatrului. Cele două mari tapiserii, importante lucrări ale artei decorative româneşti realizate de Şerban Gabrea, Florin Ciubotaru şi Ion Nicodim, au supravieţuit incendiului din anii ’70 şi pot fi admirate astăzi în foaierul sălii mari.

Principalele tipuri de lucrări

Lucrările de consolidare și modernizare a clădirii Teatrului Național I. L. Caragiale, obiectiv definitoriu pentru cultura României și edificiu marcant pentru orașul București, au contribuit la realizarea unui imobil care să corespundă din punct de vedere tehnic cerințelor actuale de spectacol, să confere siguranță și să asigure accesul publicului larg la actul de cultură în condiții optime, moderne și confortabile.

Odată cu consolidarea corpului Sălii Mari s-a restructurat la parametrii optimi de vizibilitate, audibilitate, inteligibilitate și ambianță principala sală de spectacol a teatrului. Naționalul bucureștean a devenit un edificiu deschis publicului larg 10-12 ore zilnic, cu mai multe funcțiuni, corespunzătoare criteriilor de funcționare ale marilor edificii teatrale din lume: spectacole în mai multe săli și relații spectacol-spectator extrapolate la diverse alte activități conexe ce vor putea fi petrecute în galerii de artă, expoziții, anticariat, librărie, baruri, cafenea, restaurant etc.

Prin soluțiile adoptate de proiectant si constructor, s-a urmărit îndeplinirea următoarelor deziderate:

  • transformarea clădirii Teatrului Național I. L. Caragiale – București, dintr-un complex de săli de teatru cu anexele respective, într-un centru cultural cu acces facil,
  • optimizarea tehnologică și funcțională a zonelor tehnice existente: ateliere, depozite, centrale tehnice,
  • optimizarea funcțiunilor artistice existente

Pentru realizarea acestor obiective, s-au executat lucrări de: arhitectură, structură, instalații electrice, sanitare, de încălzire, ventilare și aer condiționat, acustică, instalații de mecanică a scenei.

  • Valoarea investiției (cuprinde lucrările de execuție) a fost de 58.906.891Euro, fără TVA.
  • Durata lucrărilor de execuție: 45 de luni calendaristice.
  • Stadiu: Lucrări de execuție finalizate.

Mai multe detalii cu privire la evolutia investitiei sunt disponibile aici.

 

Galerie multimedia