Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Muzeul Național ”Brukenthal” Sibiu – Casa Albastră

Descriere obiectiv

"Casa Albastră", cunoscută şi sub numele de ”Casa Moringer” din Sibiu datează din secolul al XV-lea şi este fosta proprietate a baronului von Moringer, actuala denumire fiindu-i atribuită în anul 1819.

În prezent, imobilul se află în componenţa Muzeului Naţional Brukenthal, formând un ansamblu omogen ca imagine cu acesta şi adăposteşte sectoare de activitate specifică, dar şi administrativă a instutuţiei.

Obiectivul este inclus, alături de alte 23 de instutuţii culturale aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), în programul ”Reabilitarea monumentelor istorice din România”, implementat de Unitatea de Management a Proiectului (UMP).

Fondurile alocate restaurării imobilului provin dintr-un împrumut extern acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
În urma licitaţiei publice organizate de UMP, în cursul lunii iunie a.c., pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de restaurare a imobilului ”Casa Albastră”, şi în urma analizei ofertelor, a fost declarată câştigătoare oferta S.C. ALSECON S.R.L. din Alba – Iulia. Valoarea contractului este de 850.743,69 Euro, având o durată de execuţie a lucrărilor de 10 luni.

Aspectul actual al ”Casei Albastre” a fost puternic marcat de transformările efectuate la începutul secolului al XVI-lea, precum şi de restaurările din anii ’70, în urma cărora edificiul a fost văduvit de elemente arhitectonice deosebite.

Lucrările propuse în cadrul noului proiect sunt menite să conserve într-o proporţie cât mai mare elementele arhitecturale originale.

Modernizarea, restaurarea şi amenajarea construcţiei existente se vor realiza fără a pune în pericol stabilitatea, rezistenţa şi siguranţa în exploatare a acesteia, îmbunătăţindu-i-se, prin măsurile luate, capacitatea portantă şi aspectul arhitectonic.

Consolidarea structurii de rezistenţă constă, în principal, în cămăşuirea pereţilor, injectări de fisuri cu lapte de ciment sau răşini epoxidice, consolidarea elementelor din lemn ale şarpantei, în vederea asigurării stabilităţii şi siguranţei în exploatare a clădirii.

Lucrările de restaurare şi reabilitare a clădirii sunt de natura refacerii finisajelor interioare şi exterioare, revizuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, consolidarea şi ignifugarea elementelor şarpantei şi refacerea învelitorii.

În cadrul proiectului sunt cuprinse şi lucrări de reabilitare a sistemelor de instalaţii electrice interioare.

Materialele şi tehnicile de lucru propuse au caracter reversibil şi sunt compatibile cu elementele medievale ce au rezistat până în prezent.

  • Valoarea investiției (cuprinde lucrările de execuție) a fost de 850.744 Euro, fără TVA.
  • Durata lucrărilor de execuție: 10 luni calendaristice.
  • Stadiu: lucrări finalizate în mai 2009.

 

Galerie multimedia