Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Întrevederea Ministrului Culturii și Identității Naționale, domnul Ioan VULPESCU cu domnul Rolf WENZEL, Guvernator al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei

Data publicării: 06 Aprilie 2017

În data de 5 aprilie a.c., ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Ioan VULPESCU, l-a primit la sediul instituției pe Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), domnul Rolf WENZEL, care a efectuat o vizită în România pentru a dialoga cu înalți oficiali guvernamentali pe tema proiectelor aflate în curs de implementare, dar și pentru a analiza posibilitatea finanțării altor proiecte cu caracter socio-cultural.

Întrevederea a reconfirmat excelenta colaborare dintre Ministerul Culturii și Identității Naționale și organismul financiar internațional, dezvoltată cu precădere în ultimii 10 ani prin cele două proiecte de anvergură finanțate de România și BDCE în cadrul cărora au fost reabilitate sau reconstruite 14 clădiri - monumente istorice sau obiective cu destinație culturală în care își desfășoară activitatea cele mai mari instituții publice de cultură.

În context, ministrul Culturii și Identității Naționale a menționat Biblioteca Națională a României, Palatul Culturii din Iași și Muzeul Național de Artă al României ca unele dintre cele mai relevante obiective redeschise deja publicului larg în urma investițiilor de amploare realizate cu sprijinul financiar al Băncii. Totodată, ministrul Ioan VULPESCU a arătat că dezvoltarea relațiilor cu BDCE în următorii ani reprezintă o bună oportunitate pentru revitalizarea altor obiective culturale cu rol esențial în definirea identității noastre naționale și reprezentarea valorilor spirituale. În același timp, domnul Rolf WENZEL a apreciat pozitiv parcursul proiectelor demarate în 2007 și și-a reafirmat sprijinul și întreaga deschidere pentru susținerea inițiativelor părții române care au în prim plan sectorul social, punând accent pe reabilitarea patrimoniul construit.

La finalul discuțiilor, guvernatorul Rolf WENZEL a vizitat sediul Bibliotecii Naționale a României, precum și două dintre expozițiile deschise aici: ”România în Primul Război Mondial – anul 1916” și ”Comunismul în România”.

Prima colaborare a României cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vizând domeniul refacerii infrastructurii culturale a reprezentat-o împrumutul în valoare de 2,5 mil. Euro, acordat în 2003, pentru restaurarea Ateneului Român.

De atunci, Guvernul a mai parafat două acorduri-cadru de împrumut pentru proiectele demarate în 2007 de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Unitatea de Management a Proiectului și care urmează a se încheia la 31 decembrie 2018.

Valoarea totală împrumutată în cadrul celor 3 acorduri este de 196,9 mil. Euro.

BDCE este cea mai veche instituție financiară internațională din Europa și a fost fondată prin acordul a opt state membre ale Consiliului Europei, în anul 1956.

La 5 martie 1996, România a devenit al 25-lea membru, acum Banca având 41 de state membre (Albania, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Sfântul Scaun, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Kosovo, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Republica Macedonia şi Turcia).