Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Seminar internațional privind impactul implementării Programului PA17

Data publicării: 12 Octombrie 2017

Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale a organizat, în calitate de Operator de Program, un seminar internațional privind impactul implementării Programului PA17 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.

Seminarul a avut loc în perioada 20 – 21 septembrie a.c. la București și a urmărit să faciliteze schimbul de experiență și bune practici la nivelul Operatorilor de Program și a promotorilor de proiecte care au beneficiat de finanțări prin Granturile SEE 2009 – 2014 în domeniul cultural.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Operatorilor de Program PA17 din România, Spania, Portugalia, Polonia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Cehia și Ungaria, ai Ambasadei Regatului Norvegiei în România, ai Consulatului Onorific al Republicii Islanda în România, ai Oficiului Mecanismului Financiar din Bruxelles, Consiliului Artelor din Norvegia în calitate de parteneri de Program, precum și ai Punctului Național de Contact – Ministerul Dezvoltării Regionale, al Administrației Publice și Fondurilor Europene și  ai Autorității de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor. Totodată, printre invitați s-au numărat și promotori de proiecte din România și alte 5 state beneficiare, precum și parteneri de proiecte din Statele Donatoare.

În cadrul seminarului s-au prezentat principalele realizări la nivelul tuturor Operatorilor de Program PA17 prezenți, precum și câteva proiecte de succes derulate în actualul cadru de finanțare atât din România, cât și din Spania, Portugalia, Bulgaria, Lituania și Cehia; au fost evidențiate bunele practici în ceea ce privește diseminarea artelor în rândul publicului larg, creșterea vizibilității, consolidarea relațiilor bilaterale, dar și efecte economice și sociale ale Programului PA17 în comunitățile locale / regionale ale statelor beneficiare participante la seminar. Totodată, în cadrul grupurilor de lucru s-au evidențiat provocările principale întâmpinate atât în implementarea Programelor, cât și a proiectelor culturale.

În final, evenimentul a oferit nu doar oportunitatea schimbului de experiență, dar și a comunicării interculturale, contribuind astfel la consolidarea cooperării în domeniul diversității la nivel european.

Finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17 a urmărit sporirea dialogului cultural și protejarea identității europene prin înțelegerea diversității culturale, reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Spațiului Economic European, respectiv consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și statele beneficiare.