Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, a organizat, în perioada 12-13 septembrie 2018, seminarul de identificare parteneri din Statele Donatoare (match-making).
Seminarul s-a desfășurat la Palatul Știrbei (Buftea) și a reunit peste 150 de reprezentanți ai operatorilor culturali din România, Norvegia și Islanda, ai Operatorului de Program, partenerilor de Program – Consiliul Artelor din Norvegia și Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural, precum și ai Ministerului Fondurilor Europene în calitate Punct Național de Contact.
Pe parcursul celor 2 zile ale evenimentului cei prezenți au luat parte la 4 sesiuni de lucru structurate pe 6 tematici de interes ce au privit: restaurarea și revitalizarea monumentelor, organizarea de expoziții inovative cu obiecte restaurate, revitalizarea patrimoniului cultural al minorității rome, consolidarea antreprenoriatului cultural, creșterea audienței în domeniul cultural și susținerea inițiativelor culturale despre minoritatea romă. De asemenea, la propunerea participanților, a fost abordată o nouă tematică cu referire la creșterea audienței în zonele izolate/sate.
„Am venit în România din dorința de a cunoaște locurile și oamenii. Am fost cu adevărat uimită de toți cei pe care i-am întâlnit aici, reprezentanți ai atâtor ONG-uri, teatre, artiști din mai toate disciplinele. Experiența aceasta a fost interesantă și pot să spun că iau cu mine foarte multe, voi continua să țin legătura cu foarte mulți dintre cei pe care i-am cunoscut aici”, a declarat un artist din Norvegia, participant la seminar.
„Discuțiile a fost foarte constructive și foarte diverse. Am fost minunată de câte proiecte, câte idei s-au lansat și cred că am și învățat câteva lucruri în scrierea proiectelor. Eu cred că, în cadrul celor 3 grupuri de lucru la care am participat, am identificat 2-3 potențiali parteneri cu care pot lucra în continuare. Mulțumesc!” a susținut reprezentantul unei asociații din România.
„Suntem aici cu potențiali parteneri din Norvegia, din domeniul artei contemporane. Sunt bucuroasă să văd cât de repede se leagă discuțiile cu participanții din România și Islanda. Sunt foarte optimistă că vom avea proiecte foarte bune căci sunt foarte multe idei creative ce s-au lansat în cadrul acestui eveniment”, a declarat reprezentantul Consiliului Artelor din Norvegia.
Mulțumim tuturor pentru participare și dorim succes în dezvoltarea și implementarea de proiecte în parteneriat foarte reușite!
Prezentările din cadrul seminarului sunt disponibile aici.
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Europa și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene. Valoarea totală a contribuției financiare aferente Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 este de 2,8 miliarde de euro. România beneficiază de un buget total de 500 milioane de euro, a doua cea mai mare alocare financiară dintre cele 15 State Beneficiare.