În 1986, construcția este începută după un proiect depășit conceptual și tehnologic. Concepută în stilul arhitecturii clasice, dar alterată prin adăugare de volume și decorații. În 1989 încetează lucrările la fațade, iar la interior s-a mai lucrat sporadic după proiectul inițial. Sistarea lucrărilor a condus însă la degradarea treptată a edificiului și la o influență estetică negativă asupra spațiului urbanistic al Capitalei.
În 2004 se face o revizie a proiectului din 1986, iar în 2006, Ministerul Culturii și Cultelor a luat hotărârea transformării construcției în centru cultural și bibliotecă națională.
Grație celei mai importante investiții în domeniul culturii din ultimii douăzeci de ani, noul sediu al Bibliotecii a fost finalizat în decembrie 2011, tezaurul cultural național scris primind acum un spațiu vast, modern și atractiv pus în slujba cunoașterii, educației și cercetării.
La 23 aprilie 2012, a avut loc deschiderea oficială a uneia dintre instituțiile fundamentale a oricărei națiuni, eveniment prilejuit de finalizarea construcției noului sediu al Bibliotecii Naționale a României.
Investiția demarată în aprilie 2009 a condus la crearea a aproximativ o mie de locuri de muncă temporare într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, financiar și social, iar la finele acesteia, alte câteva zeci vor fi create ca urmare a activităților ce se vor desfășura în noul spațiu.
Șantierul a fost, de la deschidere, un loc în care s-a lucrat la foc continuu – fiind una dintre puținele investiții finanțate de stat care nu a avut întârzieri, iar clauzele contractuale au fost respectate integral de toate părțile contractante.
După 20 de ani de paragină și la doar 32 de luni de la demararea lucrărilor de refacere și refuncționalizare a clădirii destinate Bibliotecii Naționale, Guvernul României predă instituției una dintre cele mai moderne și vaste edificii ce va răspunde pe deplin necesităților impuse de funcționarea optimă a uneia dintre cele mai importante stabilimente din spațiul cultural românesc.