Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Prima etapă a investiției la Complexul Muzeal Naţional ”Moldova” Iași – Palatul Culturii

Descriere obiectiv

Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orașului Iași, a fost construit în stil neogotic și a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială.

Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înălța, în parte, peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434. Au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea  voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904. De la aceasta construcție a moștenit Palatul legenda celor 365 camere, corespunzătoare zilelor anului.

Edificiul, ridicat între 1906 si 1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei, format la școala pariziană. Din punct de vedere decorativ, în holul central se remarcă un mozaic figurativ în care sunt dispuse concentric diverse reprezentări de bestiarum gotic: acvila bicefală, dragonul, grifonul, leul. Deasupra holului se găsește un luminator în care, inițial, a fost amenajată o seră.

În ciuda aspectului arhaicizant, la construirea Palatului, blocurile de piatră au fost înlocuite cu materiale ușoare și mult mai puțin costisitoare. În plus, la decorarea unor săli,  s-a folosit în premieră un material brevetat de Henri Coandă, denumit bois-ciment și care imită lemnul de stejar. Remarcabile sunt și elementele de feronerie decorativă, care se pot admira, de exemplu, la ușile de la Sala Voievozilor. Clădirea a fost, de asemenea, dotată cu facilități ultramoderne pentru epoca respectivă, cum ar fi iluminatul electric, încălzitul (pneumatic), sistemul de ventilație, termostate, aspiratoare, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala mașinilor.

Clădirea, inaugurată pe 11 octombrie 1925 a servit drept Palat de Justiție până în 1955 când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituții culturale ale orașului Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași.

Principalele tipuri de lucrări

Lucrările de consolidare sunt, în principal, următoarele: cămăşuirea zidurilor crăpate, eliminarea igrasiei din subsol, consolidarea întregului ansamblu prin crearea unor centuri perimetrale generale la toate nivelurile, a unor elemente verticale din beton între centuri şi a unor elemente de zidărie consolidată; consolidarea stâlpilor metalici prin înglobarea lor în elemente de beton armat, refacerea buiandrugilor. Lucrările de restaurare a clădirii sunt de natura: refacerii tencuielilor la socluri şi a pardoselilor, recondiţionării tâmplăriei exterioare, montării de geamuri termopan, restaurării faţadelor, ignifugării elementelor şarpantei din lemn etc. În cadrul lucrărilor de amenajare, au fost prevăzute două lifturi panoramice cu posibilitatea de acces pentru persoanele cu handicap.

  • Valoarea lucrărilor (proiectare și execuție) realizate în prima etapă a investiției: 11.005.706 Euro, fără TVA
  • Durata: prima etapă s-a încheiat în octombrie 2011, iar a doua etapă a investiției va avea o durată maximă de 24 de luni
  • Stadiu: lucrările cuprinse în ce-a de-a doua etapă nu sunt contractate
  • Suma totală alocată obiectivului: 28.930.750 Euro, fără TVA

 

Galerie multimedia