Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Muzeul Naţional de Artă al României – Muzeul „Kalinderu”

Descriere obiectiv

Situată în str. Vasile Sion nr.2-4, clădirea Muzeului „Kalinderu” este monument istoric clasat având codul B-II-m-B-19696 în Lista Monumentelor Istorice. Aceasta făcea parte dintr-un ansamblu mai amplu de arhitectură şi a fost realizată după planurile arh. I.D. Berindei între anii 1906 şi 1908 la comanda lui Ioan Kalinderu, preşedinte al Academiei Române, jurist, colecţionar de artă şi administrator al Domeniilor Coroanei. Complexul Kalinderu – care ocupa iniţial aproape toată latura de vest a străzii – adăpostea colecţia de artă a proprietarului. După moartea acestuia, intră în proprietatea statului şi devine muzeu, adăpostind impresionante colecţii de artă medievală, tradiţională românească, franceză, italiană, flamandă şi germană în cele peste 30 de spaţii de expunere.

Una dintre clădiri şi o mare parte dintre obiectele de artă au fost distruse de bombardamentele din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Colecţiile sunt ulterior integrate Muzeului de Artă și Antichități, muzeul funcţionând pe rând sub jurisdicţia mai multor instituţii. În prezent Muzeul „Kalinderu” se află în administrarea Muzeului Naţional de Artă al României, din colecţia originală păstrându-se 2.256 de piese.

Principalele tipuri de lucrări propuse prin proiect

La restaurare, se va urmări ca finisarea (igienizarea) spațiilor interioare să se realizeze cu aceleași materiale care au fost folosite inițial. Va fi respectată cu strictețe refacerea elementelor de decorațiuni interioare și vor fi repuse în valoare cele care au fost distruse. Clădirea principală, care a supraviețuit bombardamentelor din anul 1944, a fost afectată de cutremure succesive. Soluția de restaurare a corpului principal al edificiului constă în refacerea decorației foarte abundente (basoreliefuri, statui și teracote la exterior și picturi maruflate de mari dimensiuni pe pereți și plafoane și vitrouri la interior). Picturile și vitraliile care pot fi restaurate ar sugera convingător ceva din strălucirea de odinioară a clădirii.

De asemenea, vor fi efectuate o serie de lucrări complexe de refacere a edificiului la exterior și interior. În cadrul acestei operații, se va refuncționaliza și clădirea anexă, finisajul exterior al corpului construit în anii ‘90 urmând a se integra în expresia plastică a clădirii de bază a Muzeului. Lucrările de execuție vor avea în vedere intervenții de structură, arhitectură și de instalații electrice, termice și sanitare.

  • STADIU: În data de 15 februarie 2024 a fost semnat contractul privind serviciile de elaborare a documentației de proiectare pentru consolidarea și reabilitarea Muzeului „Ion și dr. Nicolae Kalinderu“.
    Contractul este în valoare de 98.121 de euro, fără TVA. Prestatorul are obligația să elaboreze documentația de proiectare în termen de 165 de zile calendaristice de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.