Investiția de bază, obiectivul „Sala Omnia – Centrul Național al Dansului București”, este inclusă in Proiectul F/P 1572 (2006) privind privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România, finanțat printr-un Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Situată în Strada Cristian Popișteanu nr. 3, Sala „Omnia“ a fost proiectată de arhitectul Cezar Lăzărescu în 1967, ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român. În perioada post-comunistă, clădirea a găzduit Senatul României și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“.
Imobilul este amplasat în zona protejată construită - ZP04a - Bulevardul Magheru, la limita către ZP16 - Calea Victoriei și se compune din teren în suprafață de 1.468 mp și următoarele construcții: C1 - clădire S+P+2 (parțial) cu o suprafață construită la sol de 1.267 mp; C2 - platformă și scări acces principal C1 cu o suprafață construită la sol de 92 mp; C3 - pasarelă cu o suprafață construită la sol de 86 mp.
Sala „Omnia“ se află în proprietatea Statului Român cu drept de administrare revenind Ministerului Culturii / Centrului Național al Dansului București (CNDB), conform HG 651/2016.
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) reprezintă singura instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Centrul susţine şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice, făcând posibilă participarea scenei locale la un dialog extins la nivel internaţional. CNDB încurajează cercetarea, experimentul şi inovaţia în câmpul practicilor şi teoriilor din arta contemporană şi contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecţiei şi dezbaterii.
Activitatea CNDB are trei dimensiuni culturale importante:
În 2016, CNDB a primit în administrare Sala „Omnia“ în vederea modernizării acesteia şi transformării ei într-un reper în peisajul cultural bucureştean.
Noua clădire a CNDB trebuie să fie capabilă să adăpostească în principal următoarele spații care corespund celor trei dimensiuni culturale pe care le asumă:
Suma alocată prin Acordul-cadru de împrumut pentru execuția lucrărilor este de aproximativ 13,7 milioane de euro, fără TVA.
Durata maximă estimată a lucrărilor de execuție: 23 de luni calendaristice.
Stadiu: a fost finalizată proiectarea și urmează avizarea documentației în CTE. UMP intenționează să lanseze, în 2024, procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor.