Calendar evenimente

 

 

Biblioteca Națională a României – Filiala ”Omnia” Craiova

Descriere obiectiv

Monument istoric clasat, având cod LMI 2004 DJ-II-m-B-08029, clădirea s-a construit în 1890 după proiectul arhitectului francez Albert Galleron, în stil eclectic cu predominante influențe neoclasice și neobaroce la interior, cu vitralii realizate în stilul școlii românești, cu motive geometrice și florale, scară interioară și feronerie în stil baroc, plafoane cu margini aurite, oglinzi venețiene, lambriuri sculptate, lampadare elegante și deosebit de frumoase.

Biblioteca ”Omnia” a fost fondată la inițiativa unui grup de intelectuali craioveni cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relațiilor Culturale cu România – Lyon, cu sprijinul Primăriei Lyon și al cetățenilor orașului francez.

La data de 25 mai 1990, prin ordinul Ministrului Culturii de atunci, Biblioteca ”Omnia” a devenit filială a Bibliotecii Naționale a României, deținând un fond de peste 25.000 de volume din diverse domenii, precum și o colecție de periodice, cărora li se adaugă importante colecții recente ca Enciclopedia Britannica, Dictionnaires Larousse, Cahiers de l’Herne etc.

Clădirea Bibliotecii este una reprezentativă pentru arhitectura românească de sfârșit de secol XIX și început de secol XX.

Principalele tipuri de lucrări propuse prin proiect:

Lucrări de consolidare a structurii de rezistență, refacerea tencuielilor degradate la pereți și tavane, restaurarea integrală a acoperisșului, reabilitarea tâmplăriei interioare și exterioare, reabilitare pardoseli calde și reci și scări interioare, restaurraea componentelor artistice. Înlocuirea / refacerea instalațiilor electrice, de ventilare și condiționare, sanitare și de curenți slabi și a sistemelor de antiincendiu și antiefracție. Lucrările de consolidare, restaurare, reabilitare arhitectură și componente se vor efectua numai pe bază de probe prealabile. Refacerea integrală a trotuarelor de protecție, din dale de piatră, a pavimentelor exterioare din curte, reamenajarea spațiilor verzi. Se va asigura un iluminat exterior arhitectural, favorabil perceperii obiectivului, din incintă și din parcursul stradal.

Având în vedere valoarea arhitecturală, artistică și istorică a Bibliotecii ”Omnia” prin soluțiile abordate de autori (arhitect, sculptori, pictori etc), se propune realizarea unui releveu complex inventariindu-se toate caracteristicile și deteriorările care să permită alegerea soluțiilor optime și să asigure autenticitatea ethnică, arhitecturală decorativă și cromatică.

  • Valoarea investiției (cuprinde lucrările de proiectare și de execuție), alocată prin Acordul-cadru de împrumut, este de 3,789,640 Euro, fără TVA.
  • Durata maximă estimată a lucrărilor de execuție: 27 de luni calendaristice.
  • Stadiu: lucrări de proiectare finalizate. Lucrări de execuție necontractate

 

Galerie multimedia