Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Planul  Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Iași - Eveniment de promovare a Statutului lucrătorului cultural profesionist finanțat în cadrul PNRR

Data publicării: 24 Februarie 2023

Ministerul Culturii (MC), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de coordonator de reforme și investiții (CRI) a organizat joi,, 23 februarie a.c., la Palatul Culturii din Iași (sala „Henry Coandă”), cel de-al doilea eveniment dedicat promovării Statutului lucrătorului cultural profesionist.

Propunerea legislativă elaborată în cadrul Reformei 3 - Reformarea sistemului de finanțare a sectorului cultural și finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 11 - Turism și cultură vizează maximizarea potențialului creativ al lucrătorilor culturali și menținerea activă a acestora pe piața muncii, dar și dezvoltarea sectoarelor culturale și creative și creșterea contribuției lor economice.

„Urmărim prin aceste evenimente de promovare să aducem la cunoștința lucrătorilor culturali din România că propunerea legislativă aduce o serie de beneficii sociale și fiscale de care nu s-au bucurat până acum. Sigur, activitățile culturale și artistice impun o abordare complexă, dar spunem cu convingere că Statutul lucrătorului cultural profesionist, în forma elaborată acum, pune în ordine o legislație fragmentată pentru a sprijini categorii profesionale atipice, așa cum sunt cele din sectorul cultural”, a declarat Valentin SAVU, coordonatorul Reformei 3 din cadrul PNRR.

Evenimentul a reunit experții implicați în elaborarea propunerii legislative, precum și un număr mare de profesioniști care activează în sectoarele culturale și creative de la nivel local și regional și care pot beneficia de măsurile de sprijin vizate prin Statutul lucrătorului cultural profesionist.

Următoarele evenimente de promovare vor fi organizate în Timișoara (2 martie 2023) și Cluj-Napoca (9 martie 2023).

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

Planul Național de Redresare și Reziliență din România urmăreşte obiectivele generale ale Mecanismului de Redresare si Rezilienţă (MRR), mecanism creat la nivelul Uniunii Europene (UE) ca instrument financiar temporar pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Regulile și principiile pe care se fundamentează implementarea PNRR sunt stabilite în Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de Redresare și Rezilienţă 2021-2027, precum și în Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență. PNRR din România cuprinde un pachet de reforme și investiţii publice care trebuie implementate până în anul 2026. Alocarea financiară totală pentru România este de 29,2 mld euro, din care 14,24 mld euro sub formă de granturi și 14.94 mld euro sub formă de împrumuturi.

Mai multe informații privind implementarea PNRR în România sunt disponibile pe: https://mfe.gov.ro/pnrr/ și www.facebook.com/PNRROficial.