Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Muzeul Național al Țăranului Român, Palatul Regal, Palatul Culturii Iași și Muzeul Național „Brukenthal”, restaurate prin proiectele UMP, incluse în Ghidul Michelin 2019

Data publicării: 13 Martie 2019

Sursa: Adevărul.ro

Douăsprezece muzee le sunt recomandate turiştilor de Ghidul Michelin 2019, din şapte oraşe ale României: Bucureşti - trei muzee, Cluj-Napoca, Sibiu şi Sighetu-Marmaţiei - câte două, Baia-Mare, Constanţa şi Iaşi câte unul. Trei dintre acestea, notate cu trei stele, sunt considerate cele mai reprezentative: Muzeul ASTRA din Sibiu, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Artă al României.

Potrivit clasificării Michelin, cele mai importante muzee româneşti sunt Muzeul ASTRA din Sibiu, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Ţăranului Român. Trăsătura lor comună, cea care le-a propulsat în vârful acestei ierarhii, este legată, foarte probabil, de evoluţia spectaculoasă a celor trei instituţii în perioada de după 1989.

Primul dintre acestea, Muzeul ASTRA din Sibiu este cel mai mare muzeu în aer liber din România şi, de asemenea, unul dintre cele mai mari din lume. Parcul umbros – ne spune ghidul – găzduieşte aproape 350 de construcţii tradiţionale, perfect reconstituite in situ, ilustrând patrimoniul întregii ţări, printre acestea numărându-se mori de apă şi de vânt, ateliere, fierării şi case ale meşteşugarilor, dar şi o biserică ai cărei pereţi interiori sunt pictaţi cu scene din Biblie. Cu o evoluţie spectaculoasă în anii de după 1989, când, prin eforturile lui Cornel Bucur şi a specialiştilor care l-au secondat, a devenit un muzeu de referinţă pe plan internaţional, Muzeul ASTRA este dovada vie a faptului că investiţiile în muzee, atunci când sunt însoţite de profesionalism, produc efecte nu doar la nivel local sau regional, ci chiar pe plan mondial.

Muzeul Ţăranului Român, a cărui redeschidere este aşteptată pentru acest an, îşi datorează faima internaţională excepţionalei realizări artistice a lui Horia Bernea, a cărui atingere magică a reuşit să înnobileze până şi moştenirea muzeului partidului comunist. El a interpretat tradiţia cu o măiestrie artistică unică, transformând expoziţia permanentă a Muzeului Ţăranului într-una dintre cele mai spectaculoase atracţii pentru publicul internaţional. Chiar dacă viziunea lui Bernea a fost iniţial receptată cu dificultate de specialiştii uneori scandalizaţi de interpretările şi soluţiile sale, moştenirea sa este, iată, una cât se poate de durabilă, menţinând muzeul pe o poziţie prestigioasă chiar şi într-o perioadă de renovare şi reorganizare.

Cât despre Muzeul Naţional de Artă al României, poziţia sa pare să fie datorată atât inegalabilului prestigiu al Palatului Regal, cât şi amintirii distrugerilor provocate în timpul evenimentelor din decembrie 1989, urmate de reorganizarea sa şi de deschiderea celor trei galerii, pe care ghidul Michelin le consideră „magnifice“.

Citiți articolul complet aici