Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Doua noi programe cu finanțare SEE au fost semnate ieri la București

Data publicării: 23 Octombrie 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnat ieri doua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE. Cele doua programe sunt „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”, respectiv „Promovarea egalitatii de gen si a echilibrului intre viata profesionala si cea privata”, iar valoarea cumulata a granturilor se ridica la aproximativ 23 milioane de euro.

Pin programul „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de peste 16,47 milioane de euro. Prin acest program urmeaza sa fie finantate proiecte care vizeaza restaurarea, renovarea si protejarea patrimoniului cultural, respectiv dezvoltarea comunitatilor locale si asigurarea unor mijloace de trai sustenabile din punct de vedere economic prin revitalizarea patrimoniului natural si cultural. In cadrul programului este prevazut pentru finantare si un proiect predefinit cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, gestionat de Muzeul Astra din Sibiu. Programul este implementat de Ministerul Culturii, iar in perioada de implementare a programului vor fi lansate mai multe cereri de proiecte.

In acelasi timp, prin programul „Promovarea egalitatii de gen si a echilibrului intre viata profesionala si cea privata” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de peste 5,3 milioane de euro. Granturile alocate prin intermediul acestui program vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte care vor promova egalitatea de gen si echilibrul intre viata profesionala si cea privata. Programul va fi implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Potrivit estimarilor, apelul de proiecte urmeaza sa fie lansat in trimestrul IV al acestui an.

Pana in prezent au fost semnate 15 programe din cele 22 prin care Romania beneficiaza de granturi SEE si Norvegiene. Valoarea granturilor alocate Romaniei in perioada 2009-2014 este de aproximativ 306 milioane de euro. Aceste finantari vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Context

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS - Norvegia, Islanda si Liechtenstein-, fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

In perioada de finantare 2004-2009, Romania a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungand la 85%.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene