Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

1 an de RO-CULTURA

Data publicării: 21 Iunie 2019

Pe 20 iunie 2018, în prezența dlui Ștefan Răzvan Rab, Secretar de Stat - Ministerul Culturii și Identității Naționale, E.S dna Lise Nicoline Kleven Grevstad, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, dnei Mihaela Toader, Secretar de Stat - Ministerul Fondurilor Europene, dnei Mihaela Terchilă, Director – Ministerul Fondurilor Europene, Dlui Bogdan Trîmbaciu – Director UMP, dnei Monica Drăgan – Director adjunct UMP și coordonator, precum și a peste 200 de reprezentanți ai operatorilor culturali din România, s-a lansat Programul RO-CULTURA.
RO-CULTURA este implementat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale în calitate de Operator de Program.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, RO-CULTURA reprezintă cel mai important program de finanțare a sectorului cultural din România, are un buget total de peste 29.000.000 euro și cuprinde 7 apeluri de finanțare ce vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bilanțul activității în cadrul Programului evidențiază următoarele:

  • lansarea Programului RO-CULTURA (20 iunie 2018)
  • lansarea primului apel pentru inițiative bilaterale din Fondul pentru relații bilaterale (2 iulie – 9 noiembrie 2018) – 100.000 euro, 52 de propuneri depuse (40 din România, 10 din Norvegia și 2 din Islanda), dintre care: 41 admise, 10 respinse ca neconforme sau pentru că a fost epuizat bugetul aferent apelului și 1 propunere retrasă.
  • organizarea seminarului de identificare parteneri din Statele Donatoare (12-13 septembrie 2018) - 2 zile de eveniment, 4 sesiuni de lucru, 6 tematici de interes, peste 150 de participanți, reprezentanți ai operatorilor culturali din România, Norvegia și Islanda, ai Operatorului de Program, partenerilor de Program – Consiliul Artelor din Norvegia și Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural, precum și ai Ministerului Fondurilor Europene în calitate Punct Național de Contact.
  • lansarea în consultare publică a Ghidului solicitantului și a anexelor aferente pentru 3 apeluri de finanțare - Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate (23 august – 16 septembrie 2018), Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului (18 septembrie – 7 octombrie), Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice (4-21 octombrie);
  • organizarea a 6 seminarii de informare (12 decembrie 2018 – 21 martie 2019) – în București (12 decembrie 2018), Timișoara (19 februarie 2019), Cluj-Napoca (21 februarie 2019), Brașov (7 martie 2019), Pitești (11 martie 2019) și Iași (21 martie 2019). Dat fiind numărul redus de înscrieri, seminarul propus a fi organizat în Constanța a fost anulat. Evenimentele au reunit peste 500 de reprezentanți ai entităților culturale din România (autorități publice locale și centrale, instituții publice de cultură, ONG-uri, IMM-uri etc.) interesați de oportunitățile de finanțare din cadrul RO-CULTURA.
  • lansarea sistemului informatic al RO-CULTURA (EMSC) (6 februarie 2019) -  răspunde nevoii de a simplifica procesul de depunere a cererilor de finanțare și a rapoartelor de progres pentru potențialii beneficiari ai finanțărilor, precum și nevoii Operatorului de Program de a gestiona, printr-un sistem centralizat, unitar și cu eficiență sporită, Programul RO-CULTURA.
  • lansarea apelului privind Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate (4 februarie – 3 iulie 2019)
  • lansarea apelului privind Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (15 aprilie – 15 iulie 2019).
  • lansarea apelului privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice (5 iunie – 7 octombrie).
  • organizarea unui nou seminar de informare RO-CULTURA în București (25 iunie 2019) – dat fiind faptul că, la această dată, există 3 apeluri de finanțare deschise, precum și un număr foarte mare de solicitări de informații/ clarificări, seminarul vine în sprijinul celor care se pregătesc să sau se află în etapa de scriere a cererii de finanțare.
  • organizarea unei întâlniri a Operatorilor de Programe culturale finanțate prin Granturile SEE 2014 – 2021 (septembrie 2019) – evenimentul va reuni va reuni participanți din: Belgia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Portugalia, Polonia, Cehia, Bulgaria și România. Întâlnirea este dedicată entităților care coordonează/ gestionează/ implementează Programe de finanțare în domeniul cultural.

Despre Granturile SEE și Norvegiene

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Europa și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene. Valoarea totală a contribuției financiare aferente Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 este de 2,8 miliarde de euro. România beneficiază de un buget total de 500 milioane de euro, a doua cea mai mare alocare financiară dintre cele 15 State Beneficiare.