Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Prezentarea conceptului muzeal al Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste

Data publicării: 13 Decembrie 2019

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, va vernisa, în data de 16 decembrie, la Timișoara, expoziția fotografică „30”, dedicată momentului marii schimbări care a început, în urmă cu 30 de ani, în orașul-martir de pe Bega.

Expozițiile de autor semnate de artiștii fotografi Dobrivoie Kerpenisan, Cornel Brad și Andrei Pandele, precum și o serie de instantanee realizate de fotografi amatori și profesioniști care au surprins momentele esențiale, dar și chipurile eroilor Revoluției, vor fi găzduite de una din clădirile remarcabile ale orașului, fosta Comenduire a Garnizoanei Timișoara, intrată de curând în administrarea Ministerului Culturii. Puternica încărcătură istorică a acestei construcții a început în prima jumătate a secolului XVIII și a culminat în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989 când, în fața ei, a fost împușcat mortal primul erou al Revoluției, în persoana Lepei Bărbat, de către un ofițer de contrainformații, care a executat, de unul singur şi fără ordin, foc asupra unui grup de trei persoane.

Imobilul va fi supus unui amplu proces de restaurare, amenajare și dotare în scopul funcționării primei instituții a memoriei, consacrată momentelor dramatice din Decembrie 1989, ce se va constitui în Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste. Clădirea este un simbol al celui mai important eveniment al istoriei noastre recente, un eveniment în același timp traumatic și eliberator în devenirea României contemporane și care își va primi, finalmente, din partea statului român, recunoașterea publică îndelung așteptată, sub forma instituirii organismului oficial care va da expresie omagiului jertfei poporului român pentru atingerea aspirațiilor sale de libertate, demnitate și democrație.

Viitoarea instituție muzeală își propune, de asemenea, să crească interesul publicului pentru istoria recentă a României și să fie o reală sursă de informare și educație pentru generațiile tinere. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv firesc, ne propunem să utilizăm acele mijloace capabile de a reda în același timp informația necesară, dar și conținutul emoțional al evenimentelor. Pentru obținerea unei poziționări juste a muzeului este necesară utilizarea modalităților expoziționale curente, care utilizează tehnologie digitală imersivă și de augmentare a realității la o scară care să fie competitivă în raport cu oferta muzeală internațională și în mod special cu cea dedicată în diferite țări expunerii perioadei comuniste, polițiilor politice, schimbării regimurilor comuniste din estul Europei. 

Înființarea acestei instituții de importanță națională, la Timișoara, se dorește a fi, în același timp, o valoroasă recunoaștere a rolului determinant jucat de timișoreni în zorii luptei câștigate de națiunea română împotriva unuia dintre cele mai atroce regimuri represive din Europa și din lume.

Evenimentul este organizat de Direcția Județeană de Cultură Timiș în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara și va fi deschis de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care va prezenta, în premieră, elemente ale conceptului muzeal elaborat în parteneriat cu Universitatea din București.

Expoziția „30” va fi vernisată în ziua de luni, 16 decembrie 2019, la ora 18.00, în prezența revoluționarilor și a urmașilor eroilor Revoluției, a parlamentarilor de Timiș, a personalităților academice și culturale timișorene. Vernisajul va fi precedat de depunerea unei coroane de flori și păstrarea unui moment de reculegere în fața clădirii fostei garnizoane militare.

Mai multe detalii despre Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, AICI.