Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Ministerul Culturii finanțează proiecte în valoare de 16 mil. euro

Data publicării: 17 Septembrie 2020

Ministerul Culturii a semnat astăzi contracte de finanțare nerambursabilă aferente proiectelor depuse în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Programul RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 și este dedicat sprijinirii sectorului cultural din România.

Este cel mai mare dintre cele 7 apeluri de proiecte cuprinse în Programul RO-CULTURA, respectiv Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Cu un buget disponibil de 16 milioane de euro, apelul s-a adresat instituțiilor publice, inclusiv UAT-urilor (unităților administrativ teritoriale), ONG-urilor și IMM-urilor care dețin monumente istorice ce pot fi restaurate și valorificate cultural.

Prin intermediul acestei finanțări, 9 monumente istorice vor căpăta o nouă înfățișare. Pe lângă această componentă de restaurare, fiecare proiect propune un plan de valorificare bine gândit și structurat astfel încât să contribuie la diversificarea și creșterea calității actului cultural.  Astfel, nu vorbim doar de reabilitarea unei clădiri, ci și de punerea acesteia în valoare printr-o diversitate de activități cultural-artistice și educaționale destinate publicului larg. Aceste proiecte creează peste 100 de locuri de muncă, esențiale pentru domeniul patrimoniului cultural, care parcurge de ani buni o criză specialiștilor. În următoarea perioadă, vom anunța proiectele finanțate pentru cea de-a doua sesiune a apelului dedicat consolidării antreprenoriatului cultural și dezvoltării audienței și a publicului, în cadrul căruia s-au depus, în iulie a.c., 97 de proiecte”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

7 din cele 9 proiecte finanțate sunt dezvoltate în parteneriat cu entități din Norvegia și Islanda, permițând și încurajând astfel transferul de cunoștințe și bune practici în domeniul restaurării, dar și revitalizării culturale.

Contractele de finanțare care au fost semnate astăzi sunt pentru următoarele proiecte:

  • Restaurare, consolidare și dotare „Muzeul Județean Teohari Antonescu” aflat în municipiul Giurgiu;
  • Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale – beneficiar și promotor: Complexul Național Muzeal Astra Sibiu;
  • Restaurarea și punerea în valoare a conacului Marghiloman – promotor: Institutul Național al Patrimoniului;
  • Restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a obiectivului „Casa compozitorului Paul Constantinescu”, aflat în municipiul Ploiești;
  • Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural - Centru expozițional și de evenimente „Școala Pittner” – promotor și beneficiar fiind Primăria Municipiului Reșița;

În cazul celorlalte 4 proiecte, până cel târziu 30 septembrie a.c. se va finaliza etapa de contractare astfel încât, începând cu 1 octombrie, toate proiectele finanțate în cadrul acestui apel să dea start implementării.

Investițiile în valoare totală nerambursabilă de 16 milioane de euro vor fi dedicate lucrărilor de restaurare, dar și de valorificare culturală a 8 clădiri monument istoric în care vor funcționa centre culturale multifuncționale precum cel de la Sibiu al Muzeului ASTRA sau Conacul Hagiești din Sinești, Ialomița, ce va renaște datorită implicării Institutului Național al Patrimoniului. De asemenea, valorificarea monumentelor istorice înseamnă și susținerea activităților muzeelor, între care:

  • Muzeul „Paul Constantinescu”, în casa unuia dintre cei mai reprezentativi compozitori din România;
  • Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, ce deține un bogat patrimoniu de istorie, arheologie și etnografie, precum și cea mai importantă colecție de arme din sudul României.

La Timișoara, reconversia Turnului de apă într-un centru cultural contribuie la creșterea ofertei culturale locale și regionale, prin organizarea de evenimente de teatru, muzică, film, precum și amenajarea de spații expoziționale, instalații interactive și chiar a unui micro-muzeu al cafelei.

În Băile Herculane, Ministerul Culturii este un deschizător de drumuri pentru că, prin intermediul finanțării asigurate cu sprijinul Granturilor SEE (Spațiul Economic European), se va reabilita Vila Elisabeta cu o valoare istorică, arhitecturală și artistică deosebită. Clădirea va găzdui numeroase activități cultural-artistice, precum și un muzeu care să valorifice obiectele, documentele și informațiile specifice monumentului istoric și nu în ultimul rând, o bibliotecă.

Pe lângă toate acestea, în cadrul apelului se va finanța restaurarea Cetății Sarmizegetusa Regia (pentru care sunt urgente lucrări de consolidare), dar și punerea în valoare a componentelor sale arheologice: ziduri de fortificație, pavimente, piese litice, valoroase . În acest sens, se va crea inclusiv o aplicație IT bilingvă, disponibilă pe telefon, care să redea istoria monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană.

Filmul conferinței de presă

 

Publicată de Ministerul Culturii pe Joi, 17 septembrie 2020

 

Despre Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.