Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

UMP a lansat procedura de achiziție a Contractului de proiectare pentru execuția lucrărilor la Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989

Data publicării: 11 Ianuarie 2021

După finalizarea Notei Conceptuale și a Temei de proiectare, începe un nou capitol pentru proiectul de realizare, în România, a primei instituții muzeale dedicată Revoluției Anticomuniste, izbucnite la Timișoara în urmă cu 31 de ani. Astăzi, 11 ianuarie a.c. Unitatea de Management a Proiectului a publicat, în SEAP și JOUE, Anunțul de participare nr. CN1027594/11.01.2021 pentru procedura de licitație deschisă în vederea atribuirii contractului având ca obiect SERVICII DE ELABORARE DOCUMENTAȚIE DE PROIECTARE PENTRU EXECUȚIA LUCRĂRILOR LA OBIECTIVUL DE INVESTIȚIE „MUZEUL NAŢIONAL AL REVOLUŢIEI ANTICOMUNISTE DIN DECEMBRIE 1989” (MNRA) ȘI ASISTENȚĂ TEHNICĂ DIN PARTEA PROIECTANTULUI PE PARCURSUL EXECUȚIEI LUCRĂRILOR.

Documentația de proiectare urmează a fi elaborată prin integrarea tuturor componentelor ce vor contura viitorul muzeu, dintre care punerea în valoare a clădirii istorice existente, definirea experienței muzeale, concepția și conținutul științific joacă un rol fundamental în crearea unei instituții a memoriei care își propune să aducă Istoria în fața vizitatorului inclusiv prin experiențe senzoriale. Este vorba despre un muzeu care propune, pe lângă modalitatea clasică de expunere, și folosirea unei plaje ample de soluţii tehnologice no-tech/medium-tech şi high-tech mobile şi imobile (proiecţii imersive, holograme, realitate virtuală). Acest tip de investiţie nu s-a mai făcut până acum în România și reprezintă un act de pionierat în domeniu, motiv pentru care suntem în căutarea celui mai bun operator economic care, printr-o echipă multidisciplinară, ar putea pune în operă un proiect vizionar pentru ilustrarea unei teme cu un grad ridicat de sensibilitate în societate.

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 provine din necesitatea instituirii unei simbolistici recuperatorii cu larg impact social prin angajarea publicului într-un proces reflexiv și autoreflexiv asupra valorilor fundamentale ale Revoluției din 1989, valori care stau la baza societății Europene contemporane. Misiunea muzeului contemporan este aceea de a contribui la formarea comunităților și la comunicarea valorilor acestora, în acest sens Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 va contribui la realizarea unui circuit cultural între nivelurile local, național și european.

Reamintim că realizarea, la Timișoara, a Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste reprezintă inițiativa grupului parlamentar de Timiș din Legislatura 2012-2016. Ideea s-a concretizat 5 ani mai târziu, după mai multe negocieri în interiorul Guvernului și cu autoritățile locale și județene din Timiș, la data de 8 mai 2019, când Ministerul Culturii a devenit administrator al imobilului 641, cunoscut ca edificiu militar care a deservit Comenduirea Garnizoanei Timișoara.  Fondurile pentru realizarea Muzeului sunt asigurate prin Proiectul F/P 1572(2006) privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Valoarea estimată a contractului de proiectare și asistență tehnică este de 1.246.003 Euro, fără TVA, reprezentând 5.959.383,15 lei, fără TVA.

Operatorii economici interesați sunt așteptați să depună oferte până cel mai târziu la data de 1 martie 2021.  Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile AICI.