Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

 

 

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Calendar evenimente

Guvernul a aprobat negocierea condițiilor de finanțare pentru alte opt obiective culturale

Data publicării: 29 Octombrie 2021

În cadrul ședinței de Guvern din data de 28 octombrie a.c., a fost aprobat Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 mil. Euro pentru susținerea Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România.

Decizia Guvernului este importantă pentru continuarea demersului inițiat de Unitatea de Management a Proiectului pentru salvarea unora dintre cele mai valoroase monumente istorice din România, dar și pentru deschiderea, la Timișoara, a primului muzeu național dedicat Revoluției Anticomuniste izbucnite aici în decembrie 1989.

Mandatul de negociere este acordat echipelor de specialiști ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Culturii care vor putea astfel parcurge o etapă esențială pentru asigurarea fondurilor necesare restaurării Muzeului Național de Istorie a României, care va deveni al doilea cel mai mare (32.000 mp) monument istoric consolidat și restaurat în România, după Palatul Culturii din Iași, reabilitat de UMP în 2016, într-un proiect similar. De asemenea, viitorul proiect va include alte cinci monumente istorice și două clădiri cu destinație culturală aparținând instituțiilor subordonate Ministerului Culturii. Dintre acestea, amintim Teatrul Național și Opera Română Cluj-Napoca, Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București și Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.

Unitatea de Management a Proiectului va implementa noul proiect, în valoare totală de 270 mil. Euro, pe o perioadă de 7 ani după operaționalizarea acestuia preconizată pentru 2022.

Mai multe detalii despre documentul aprobat sunt disponibile aici.