Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Calendar evenimente

Trei noi apeluri de proiecte pentru a transforma noul Bauhaus european în realitate pe plan local

Data publicării: 31 Martie 2022

Comisia Europeană a anunțat astăzi lansarea a trei noi apeluri de proiecte pentru a transforma noul Bauhaus european în realitate pe plan local.

Termen limită: 23 mai 2022  

Ce sprijin specific este destinat să ajute cetățenii orașelor să integreze puterea noului proiect european Bauhaus în comunitățile lor?

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Cetățenii sunt motorul cheie a tranziției către locuri și stiluri de viață mai durabile, incluzive și mai estetice. Două apeluri publicate de Institutul European de Inovare și Tehnologie sprijină participarea deplină la dezvoltarea de modele inovatoare și colaborative de inițiative locale, oferindu-le oportunități de măsurare. Noul Bauhaus european este construit de și pentru fiecare cetățean.

Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme, a adăugat: „Politica de coeziune este ideală pentru a ajuta municipalitățile din orașele mici și aglomerările cu până la 100.000 de locuitori să lucreze la proiecte locale în cadrul noului Bauhaus european cu comunitățile lor. Fiind primul apel european pentru noul Bauhaus european în politica de coeziune, oferim capacitatea tehnică necesară pentru proiecte multidisciplinare cu valoare adăugată mare, care vor fi surse de durabilitate, estetică și incluziune pentru populația locală și sperăm că acest lucru va inspira. „alte astfel de proiecte în viitor”.

Lansate prin intermediul Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), primul și cele două apeluri sunt axate pe activități de participare cetățenească și co-crearea spațiului public cu cetățenii.

„Appel à participation citoyenne” a comunității EIT invită cetățenii să-și definească problemele pe care noul Bauhaus european le-ar putea ajuta să le rezolve fiind un colaborator pentru soluții de co-design. Proiectele îi ajută pe cetățeni să adopte obiceiuri mai durabile, să dezvolte produse, servicii sau soluții noi și îi ajută pe membrii comunității să devină actori ai schimbării.

Apelul de propuneri privind „co-crearea spațiului public” sprijină proiecte menite să găsească soluții inovatoare pentru noul Bauhaus european. Proiectele invită actorii locali să arate inspirație și să integreze frumusețea și sustenabilitatea în ideile lor, să regândească spațiile publice din orașe, zonele urbane și zonele rurale, creând noi soluții de transformare. Termenul limită pentru depunerea în cadrul celor două apeluri EIT este May 29, 2022, ora 23:59 (ora de vară din Europa Centrală).

Al treilea și ultimul apel, intitulat „Sprijin pentru inițiale locale în noul Bauhaus european”, oferă asistență tehnică municipalităților mici și mijlocii care nu au capacitatea sau expertiza de a-și implementa ideile relevante ale proiectelor Bauhaus European. Douăzeci de concepte de proiect teritorializate, selectate în cadrul apelului, vor beneficia de suport personalizat de teren, oferit unui grup de experți interdisciplinari pentru a dezvolta concepte conform principiilor noului Bauhaus european și în conformitate cu obiectivele pactului verde. Sprijinul politicii de coeziune a contribuit la implementarea unei abordări teritoriale a noilor inițiative europene Bauhaus la nivel regional și local și pentru a încuraja AUTORITATILE publice din statele membre să dezvolte mai multe proiecte ale noului Bauhaus european la nivel național.

Cunoștințele și lecțiile învățate din acest proces vor fi introduse într-o „cutie de instrumente” pentru alte municipalități, precum și pentru publicul larg care dorește să dezvolte noi proiecte în cadrul noului Bauhaus european sau să reproducă pe proiectele existente.

Fondul european de dezvoltare regională finanțează și asistența tehnică pentru municipalități. Aceasta poate lua forma expertizei metodologice, tehnice, de reglementare, financiare si socio-economice a măsurilor furnizate de o echipă de experiență de teren, care sprijină dezvoltarea în continuare a conceptelor de proiect de către municipalități, precum și un instrument „pentru viitorii promotori de proiecte din teren”. Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 23 mai 2022, ora 17:00 (ora Europei Centrale).

Pentru mai multe informații: ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fr/ip_22_2141