Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

UMP va implementa cel de-al treilea proiect de reabilitare a infrastructurii culturale

Data publicării: 09 Iunie 2022

La capătul a doi ani de la transmiterea scrisorii de intenție privind acordarea creditării pentru co-finanțarea unor noi investiții în infrastructura culturală și odată încheiată negocierea condițiilor tehnice și financiare, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat, astăzi, 9 iunie a.c., Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 216 mil. Euro, destinat Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România. 

Costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane de Euro, din care 216 milioane Euro (80% din cost) din împrumutul BDCE și 54 milioane Euro (20% din cost), contribuția de la bugetul de stat. 

„Sectorul cultural are în continuare nevoie stringentă de investiții, mai ales în cazul edificiilor de mare anvergură, aflate într-o stare precară și imposibil de finanțat din surse nerambursabile disponibile prin fondurile structurale sau de altă natură, date fiind alocările foarte mici din cadrul acestora raportate la necesarul real. Cu sprijinul BDCE, cu o gândire pe termen lung, cu respectul cuvenit față de tradițiile culturale ale acestui popor și față de patrimoniul moștenit, putem asigura conservarea valorilor arhitecturale și istorice ale României. Proiectul de față se alătură celorlalte două proiecte aflate în implementare, în valoare totală de 350 mil. Euro, prin care 16 obiective culturale dintr-un total de 21, constituite din monumente istorice și clădiri mai noi, au fost reabilitate și repuse în circuitul public. Dintre acestea, aș menționa Teatrul Național București, Palatul Culturii din Iași,   Biblioteca Națională a României sau Palatul Regal din cadrul Muzeului Național de Artă al României”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a arătat că „Finanțarea primită de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea și modernizarea unor obiective istorice din România este esențială pentru păstrarea și protejarea patrimoniului național"

„Suntem foarte încântați să continuăm sprijinul nostru de lungă durată pentru conservarea patrimoniului cultural al României. Acest proiect, pe lângă beneficii culturale și educaționale, va crea și oportunități directe și indirecte de angajare”, a declarat Carlo Monticelli, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale, structurate conform Acordului-cadru de împrumut în două componente:

  1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizează, cu precădere, restaurarea în profunzime a următoarelor obiective de anvergură:
  2. Reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală, ce vizează:

Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializată – Unitatea de Management a Proiectului – căreia i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate privind activitățile preconizate și utilizarea sumelor alocate. Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an, după ratificarea prin lege a împrumutului.

Parafarea Acordului-cadru de împrumut va asigura, indiferent de fluctuațiile politice sau guvernamentale, toate sumele necesare realizării celor opt obiective investiționale într-un context critic pentru starea monumentelor istorice din România și pentru infrastructura culturală în genere, ca rezultat al lipsei sistemice de finanțare sau al subfinanțării acestei ramuri a domeniului.