Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

COMUNICAT DE PRESĂ / România pune pe agendă rolul culturii la construcția unui viitor sustenabil

Data publicării: 25 Iunie 2024

„Nu există cultură pe o planetă inexistentă (There is no culture on a dead planet)” a fost semnalul de alarmă tras de cei peste 100 de participanți din 10 state europene în cadrul evenimentului „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale - Granturile SEE” desfășurat la Olimp, în perioada 11 – 14 iunie 2024.

Reuniunea a fost organizată de Unitatea de Management a Proiectului (UMP), din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură Norvegia, și a fost finanțată cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Profesioniști din cele mai diverse sectoare culturale și creative, finanțatori și beneficiari, au discutat despre modul în care cultura poate fi integrată în eforturile globale de aliniere a practicilor, pe termen mediu și lung, ce vizează responsabilitatea pentru mediul înconjurător.

Pe parcursul celor patru zile de eveniment s-a vorbit despre amprenta de carbon a industriei festivalurilor la nivel internațional, dar și despre măsurile pe care artiștii și profesioniștii din domeniul cultural le pot adopta cu impact, creativitate și reziliență în contextul crize climatice. Au fost prezentate inițiative culturale, finanțate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021, din Polonia (Next step - Art choice to Nature), Portugalia (Sesimbra), Slovacia (Into the Miracles), Lituania (Panevėžys Creativity Center) și România (La nord de cuvinte) care au valorificat arta contemporană ca model și instrument, deopotrivă, pentru promovarea responsabilității față de mediul înconjurător. Despre patrimoniul cultural și valorificarea sustenabilă a acestuia au vorbit reprezentanții Directoratului pentru Patrimoniu Cultural din Norvegia și ai Muzeului ASTRA din Sibiu. Totodată, pentru prima dată în România, evenimentul „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale - Granturile SEE” a reunit trei organizații europene care pun umărul la protejarea și restaurarea monumentelor istorice în Olanda (Monumentenwacht), Lituania (Fixus Mobilis) și România (Ambulanța pentru monumente).

Au adus plus valoare oportunității de învățare privind sustenabilitatea culturală și reprezentantul Programului Europa Creativă, respectiv expertul Noul Bauhaus European (NEB) care au prezentat măsurile adoptate la nivelor celor două programe europene pentru a facilita tranziția verde în sectorul cultural. 

„Experiențele împărtășite sunt confirmarea faptului că, în ansamblu, cultura are puterea să vorbească publicului larg despre necesitatea și urgența schimbărilor în raport cu mediul înconjurător. Pentru aceasta, este nevoie de cooperare și finanțare! Demersurile individuale sunt lăudabile, dar pentru impact, este nevoie de un efort comun și aceasta este, de fapt, lecția cea mai importantă a evenimentului nostru!”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, director UMP. 

Reuniunea „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale - Granturile SEE” a marcat și finalizarea perioadei de implementare a proiectelor finanțate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021. Astfel, cu un buget de aproximativ 31 milioane de euro, în cadrul Programului RO-CULTURA au fost finanțate 68 de proiecte culturale care au vizat promovarea diversității culturale, restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, consolidarea antreprenoriatului cultural, organizarea de expoziții inovative, precum și încurajarea cooperării bilaterale cu entități din Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Pentru implicarea și efortul de a implementa, cu succes, proiectele ce au animat scena culturală din România, în cadrul Galei RO-CULTURA au fost premiate 30 de organizații beneficiare care au implementat proiecte dintre cele mai diverse.

„Cu toate provocările din ultimii 5 ani (cea mai importantă și de impact fiind pandemia COVID), în cadrul celor 68 de proiecte au fost organizate peste 300 de activități și evenimente culturale, iar audiența acestora depășește cu mult 1 milion de oameni care s-au bucurat de cultură!”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, director UMP.  

Mai multe informații privind Programul RO-CULTURA, dar și evenimentul „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale - Granturile SEE, finanțate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021, sunt disponibile pe website-ul www.ro-cultura.ro și pe pagina de facebook dedicată @ProgramulRoCultura.

Persoană de contact:
Monica Vasincu, responsabil comunicare - Programul RO-CULTURA;
E-mail: monica.vasincu@umpcultura.ro.

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 31 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe ro-cultura.ro