Joi, 14 noiembrie 2024, Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat un împrumut de 140 de milioane de euro, destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinație culturală în România.
Proiectul vizează 14 obiective de investiții cu relevanță națională și europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii:
Costurile proiectului se ridică la 280 de milioane de euro. Împrumutul de la BDCE acoperă 50% din acestea, diferența urmând a fi asigurată de la bugetul de stat.
Dincolo de conservarea patrimoniului cultural, ambițiosul program de investiții urmărește îmbunătățirea accesului la cultură prin consolidarea infrastructurii și creșterea rezistenței la riscurile climatice și seismice, ceea ce reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile române, în special în ceea ce privește clădirile destinate publicului larg. În plus, vulnerabilitățile economice vor fi diminuate prin stimularea creării de locuri de muncă și prin creșterea veniturilor din turism.
Documentația aferentă împrumutului a fost întocmită de către o echipă formată din specialiști ai Ministerului Finanțelor și ai Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Guvernul României a aprobat, în ședința din 7 martie 2024, un memorandum referitor la acordul de principiu privind contractarea împrumutului de la BDCE pentru Proiectul „Temelii culturale”.
Aprobarea împrumutului de către Consiliul de Administrație al BDCE va fi urmat de parcurgerea pașilor legali pentru negocierea, semnarea și intrarea în vigoare a Acordului-cadru care se va încheia între Guvernul României și creditorul extern.
Proiectul „Temelii culturale” va fi implementat în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experiență de peste 17 ani în gestionarea investițiilor finanţate de BDCE.
În prezent, prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii sunt în curs de implementare proiecte finanţate prin alte trei împrumuturi contractate de România de la BDCE, în valoare cumulată de 410,4 milioane de euro, vizând 28 de obiective culturale. Dintre acestea, au fost deja finalizate lucrările de consolidare şi restaurare pentru 13 monumente istorice (printre care Palatul Culturii din Iași, Muzeul Naţional de Artă – Palatul Regal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Muzeul Colecțiilor de Artă – Palatul Romanit, Casa Albastră – Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român), precum şi lucrările de construire şi/sau reabilitare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a Bibliotecii Naţionale a României şi a Teatrului Maghiar din Cluj.