Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

România a semnat Acordul-cadru de împrumut cu BDCE pentru proiectul „Temelii culturale”

Data publicării: 16 Decembrie 2024

Luni, 16 decembrie 2024, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a semnat Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) destinat proiectului „Temelii culturale”. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan.

„Temelii culturale” urmărește salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri cu destinație culturală. Costul total net estimat al proiectului este de 280 milioane de euro, dintre care 140 de milioane de euro provin din împrumutul de la BDCE, iar 140 de milioane de euro reprezintă contribuţia României.

Semnarea Acordului-cadru a avut loc la doar 9 luni de la aprobarea de către Guvernul României a Memorandumului referitor la contractarea împrumutului de la BDCE. În această perioadă, printr-un efort susținut, reprezentanții Ministerului Culturii, ai Ministerului Finanţelor, precum și experții creditorului extern au întreprins demersurile necesare pentru analiza tehnică și financiară a fiecărui obiectiv de investiții în parte și a proiectului propus în ansamblul său, precum și negocierea acordului dintre partea română și Bancă.

Pe lângă conservarea patrimoniului, proiectul „Temelii culturale” urmărește îmbunătățirea accesului la cultură prin consolidarea infrastructurii și creșterea rezistenței la riscurile climatice și seismice, vizând 14 obiective investiționale cu relevanță națională și europeană:

  • construirea sălii de spectacole a Operei Naționale Române din Iași (în continuarea investiției demarate prin împrumutul BDCE pentru finanțarea Proiectului LD 2097 din 2021, aflat în implementare);
  • construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București;
  • restaurarea şi modernizarea în totalitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri;
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu;
  • restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României;
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București;
  • restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român;
  • restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria din Mamaia și amenajarea terenului aferent;
  • restaurarea și punerea în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani (jud. Bacău) – Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”;
  • consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român;
  • restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași;
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau - spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București;
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca;
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național din București.

După ratificarea prin lege a împrumutului, proiectul „Temelii culturale” va fi implementat în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, structura specializată în gestionarea investițiilor finanțate de BDCE.

În prezent, prin Unitatea de Management a Proiectului, sunt în curs de implementare alte trei  proiecte finanţate cu sprijinul BDCE, în valoare cumulată de 618,8 milioane de euro. Acestea acoperă 28 de obiective culturale, clasate ca monumente istorice de importanță națională şi clădiri de interes cultural. Dintre acestea, au fost deja finalizate lucrările de consolidare şi restaurare pentru 13 monumente istorice (printre care Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Colecțiilor de Artă și Muzeul Național al Țăranului Român din București, Palatul Culturii și Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași), precum şi lucrările de construire şi/sau reabilitare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a Bibliotecii Naţionale a României şi a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Alocarea, pe parcursul următorilor opt ani, a sumei de 280 de milioane de euro pentru investiții în patrimoniul construit contribuie la un efort financiar de aproape 900 milioane de euro net destinat reabilitării și punerii în valoare a celor mai importante clădiri-monument istoric și săli de spectacole aflate în folosința instituțiilor de cultură de importanță națională din subordinea Ministerului Culturii.