Luni, 26 mai 2025, la Craiova a fost marcată finalizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Bibliotecii Franceze „Omnia“ printr-un eveniment la care au participat, printre alții, Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii, Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, Dorin-Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, și Bogdan Gheorghiu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României.
Investiția în consolidarea și reabilitarea Bibliotecii Franceze „Omnia“ din Craiova, în valoare de 5.593.000 de euro net, a fost inclusă în Proiectul F/P 1562 (2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din România, finanțat printr-un Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP).
„Marcăm astăzi readucerea la viață a unei bijuterii arhitectonice, un monument care face cinste ctitorului său și centrului istoric al Craiovei. Prin această investiție, nu doar conservăm trecutul, ci construim o bază solidă pentru educație și cultură – componente esențiale ale unei societăți moderne și echilibrate”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii.
Despre imobil
Clădirea Bibliotecii Franceze „Omnia“ din Craiova, cunoscută drept Casa „Ionel Pleșia“, este monument istoric, având codul LMI 2004 DJ-II-m-B-08029. Imobilul a fost construit în perioada 1890-1905, în stil eclectic cu predominante influențe neoclasice și neobaroce la interior, vitralii realizate în stilul școlii românești, motive geometrice și florale, scară interioară și feronerie în stil baroc, plafoane cu margini aurite, oglinzi venețiene, lambriuri sculptate, lampadare elegante.
Casa „Ionel Pleșia“ a fost naționalizată după cel de-al Doilea Război Mondial și a avut diferite destinații, în 1989 găzduind ședințe ale Partidului Comunist.
După Revoluția din decembrie 1989, la inițiativa unui grup de intelectuali români, cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relaţiilor Culturale cu România din Lyon şi cu ajutorul Primăriei din Lyon, la Craiova au fost puse bazele unei colecții de carte franceză. La 25 mai 1990, prin Ordinul semnat de ministrul Culturii, Biblioteca Franceză „Omnia” a devenit filială a Bibliotecii Naţionale a României.
Despre lucrări
Investiția în consolidarea și reabilitarea clădirii a cuprins, printre altele, refacerea tencuielilor degradate la pereți și tavane, restaurarea integrală a acoperișului, reabilitarea tâmplăriei interioare și exterioare, reabilitarea pardoselilor calde și reci și a scării interioare, restaurarea detaliată a componentelor artistice foarte bogate, înlocuirea instalațiilor electrice, de ventilare și condiționare, sanitare și de curenți slabi și a sistemelor de antiincendiu și antiefracție, refacerea trotuarelor de protecție, a pavimentelor exterioare din curte, precum și asigurarea unui iluminat exterior arhitectural.
Cronologia investiției
În prezent, se fac ultimele demersuri pentru recepția lucrărilor, urmând ca Biblioteca Franceză „Omnia” din Craiova să fie redeschisă publicului după preluarea, amenajarea și dotarea sa de către Biblioteca Națională a României.
Rezultate
Intervențiile structurale au îmbunătățit gradul de eficiență și durabilitate a construcției, crescând accesibilitatea și siguranța vizitatorilor și sporind atractivitatea prin utilizarea de materiale de calitate compatibile cu statutul de monument istoric al imobilului.
Rezultatele acestei investiții vor fi semnificative atât pentru comunitatea din Craiova, cât și pentru vizitatorii care caută o experiență culturală de calitate. Biblioteca Franceză „Omnia” se va transforma într-un spațiu elegant cu dotări moderne, favorizând nu doar accesul la informații și carte, dar și organizarea de evenimente culturale, conferințe și ateliere pentru toate vârstele. Investiția va întări legăturile culturale și va consolida identitatea europeană a Craiovei, devenind un punct de atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
„Biblioteca «Omnia» va deveni nu doar un spațiu dedicat lecturii și studiului, ci un veritabil centru al dialogului cultural. Ne bucurăm că am reușit să redăm craiovenilor și întregii regiuni această clădire de patrimoniu, care devine astfel cel de-al șaptesprezecelea obiectiv finalizat la nivel național din fonduri rambursabile în cadrul portofoliului Unității de Management a Proiectului”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, directorul UMP.