Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Premiul UE pentru patrimoniul cultural / Premiul Europa Nostra 2017 pentru Palatul Cultural din Blaj și pentru Domnul Zoltán Kallós

Data publicării: 06 Aprilie 2017

Bruxelles/ Haga, 5 aprilie, 2017 - Comisia Europeană și Europa Nostra au anunţat astăzi câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului. Cei 29 de laureaţi din 18 țări sunt recunoscuți pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate şi educație, formare și sensibilizare.Premiate anul acesta sunt și două cazuri remarcabile din România: în categoria conservare, Palatul Cultural din Blaj; și, în categoria serviciu dedicat, domnul Zoltán Kallós, propus pentru premiu de către Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European. Juriul format din experți independenți a examinat un total de 202 dosare, prezentate de organizații și persoane fizice din 39 de țări din Europa, și a ales câștigătorii.

Cetățenii din întreaga lume pot acum vota online pentru premiul publicului pentru proiectul/proiectele câștigător/câștigătoare din propria lor țară sau din altă țară europeană. Votanții au șansa de a câștiga o excursie pentru două persoane în Finlanda unde vor fi invitați speciali la ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc în orașul istoric din Turku, în data de 15 mai. În timpul ceremoniei, vor fi anunțați cei șapte câștigători ai marelui premiu, fiecare dintre ei va primi 10.000 €, precum şi câștigătorul premiului publicului, ales dintre proiectele câștigătoare din acest an.


Îi felicit pe toți câștigătorii. Realizările lor demonstrează încă o dată cât de dedicați sunt mulți europeni în protejarea și salvgardarea patrimoniului lor cultural. Proiectele lor evidențiază rolul important al patrimoniului cultural în viața și în societatea noastră. Mai ales astăzi, când Europa se confruntă cu multe provocări mari pentru societate, cultura este vitală pentru a ne ajuta să creștem gradul de conștientizare a istoriei și a valorilor noastre comune și să promovăm toleranța, înțelegerea reciprocă și incluziunea socială. Anul european al patrimoniului cultural din 2018 va fi o oportunitate ideală pentru a ne concentra asupra a ceea ce ne leagă pe noi toți, ca europeni - istoria, cultura și moștenirea noastră comună. Comisia Europeană va continua să sprijine acest premiu și alte proiecte de patrimoniu prin intermediul programului Europa creativă", a afirmat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.

Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an şi aduc un tribut tuturor celor care au făcut posibile aceste realizări excepționale, grație talentului lor formidabil, angajamentului pasionat și marii lor generozități. Ei fac parte acum dintr-un grup select de 450 de realizări remarcabile premiate de Europa Nostra și Comisia Europeană din ultimii 15 de ani. Toți câștigătorii noștri demonstrează că patrimoniul este un instrument esențial pentru dezvoltarea economică durabilă, a coeziunii sociale și a unei Europe favorabilă incluziunii. Liderii UE ar trebui să profite de ocazia istorică a Anului european al patrimoniului cultural din 2018 pentru a recunoaște beneficiile multiple ale patrimoniului și a valorii sale fundamentale în aducerea țărilor, comunităților și culturilor împreună în Europa și în afara acesteia", a declarat Plácido Domingo, cântăreț de operă de renume și președinte al Europa Nostra.

Câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra 2017 vor fi celebrați în timpul unui eveniment de rang înalt găzduit de comisarul european Navracsics și maestrul Plácido Domingo care începe după-amiaza târziu, în data de 15 mai, la Biserica Sf. Mihail din Turku. Ceremonia de decernare a premiilor pentru patrimoniul cultural european va aduce la un loc aproape 1.200 de oameni, inclusiv profesioniști în patrimoniu, voluntari și susținători din toată Europa, precum și reprezentanți de nivel înalt ai instituțiilor UE, din țara gazdă și din alte state membre.

Câștigătorii își vor prezenta, de asemenea, realizările în domeniul patrimoniului în cadrul Târgului de Excelență din data de 14 mai, din Sala Sigyn a Conservatorului din Turku, și vor participa la diverse evenimente din cadrul Congresului European al Patrimoniului din Turku (11-15 mai). Organizat de Europa Nostra, Congresul va oferi o platformă de inspirație pentru crearea de rețele și dezbateri despre cele mai recente dezvoltări europene legate de patrimoniu, cu un accent deosebit pe Anul european al patrimoniului cultural din 2018.

Cererile pentru ediţia din 2018 a Premiilor pot fi depuse în perioada 15 mai de 1 octombrie 2017 Octombrie prin intermediul 
paginii web dedicate.

 

Câștigătorii premiilor din 2017

Categoria conservare

▪ Capela Sf. Martin din StariBrod, lângă Sisak, CROAŢIA

▪ Complexul şi grădinile baroce din Kuks, Hradec regiunea Králové, REPUBLICA CEHĂ

▪ Orașul antic din Karthaia, insula Kea, GRECIA

▪ Bastionul palatului marelui Maestru din Rodos, GRECIA

▪ Piramida albă din Roma, ITALIA

▪ Drumul regelui peste Filefjell, NOREGIA

▪ Biserica şi turnul Clérigos din Porto, PORTUGALIA

▪ Palatul Cultural din Blaj, regiunea Transilvania, ROMÂNIA

▪ Fortăreața Cap Enderrocat, Mallorca, SPANIA

▪ Acoperișul pentru ruinele mănăstirii San Juan din Burgos, SPANIA

▪ Cromford Mills: Clădirea 17, Derbyshire, REGATUL UNIT


Categoria cercetare

▪ Proiectul de cercetare şi conservare a bucății din altar Rode, Tallinn, ESTONIA

▪ Carnavalul, regele Europei, San Michele all’Adige, ITALIA

▪ Muzeul Piranesi, Milano, ITALIA

▪ Bosch Proiect de cercetare şi conservare, Hertogenbosch, OLANDA


Categorie dedicată serviciului

▪ Dl. Ferdinand Meder, Zagreb, CROAŢIA

▪ Dl. Jim Callery, County Roscommon, IRLANDA

▪ Societatea farului din Norvegia, NORVEGIA

▪ Dl. Zoltán Kallós, regiunea Transilvania, ROMÂNIA


Categoria educație, formare şi sensibilizare

▪ Erfgoedplus: platforma de patrimoniu online, Hasselt, BELGIA

▪ Centrul de Arte vizuale și cercetare, Nicosia, CIPRU

▪ Programul educațional pentru patrimoniul cultural ceh, Telc, regiunea Vysočina, Republica Cehă

▪ Proiectul Moştenirea PaavoNurmi, Turku, FINLANDA

▪ Inițiativa patrimoniu artizanal pentru Georgia, Tbilisi, GEORGIA

▪ Proiectul patrimoniu cultural şi accesibilitate, Berlin, GERMANIA

▪ Cartastorie: Povești în arhive, Napoli, ITALY

▪ Patrimoniu cultural evreiesc: Program educaţional, Varşovia, POLONIA

▪ Master avansat în analiza structurală a monumentelor şi a construcţiilor istorice, program european coordonat în Guimarães, PORTUGALIA

▪ SAMPHIRE: proiect de patrimoniu maritim în vestul Scoţiei, REGATUL UNIT


Premiul Europa Nostra este conferit și pentru proiecte de patrimoniu remarcabile din două ţări europene care nu fac parte din programul UE Europa creativă:
▪ Categoria conservare: Kılıç Ali Paşa Hamam din Istanbul, TURCIA
▪ Categoria cercetare: Colecția de instrumente de măsurat timpul ale lui Philippe Stern, Geneva, ELVEŢIA.


Detalii despre câștigătorii din România în 
comunicatul de presă al Comisiei Europene și al organizației Europa Nostra

Fotografii și informații suplimentare despre toți laureații de anul acesta pe website-ul Europa Nostra.

 

Sursa foto: Albumul Europa Nostra, Flickr