În data de 4 martie 2019 a avut loc ea de-a doua dezbatere preliminară privind redactarea Codului Patrimoniului Cultural, întâlnirea fiind găzduită de Institutul Național al Patrimoniului și coordonată de arh. Adrian Crăciunescu, responsabil cu procesul de elaborare a Codului Patrimoniului Cultural. La dezbatere au participat organizații profesionale ale specialiștilor restauratori din domeniile patrimoniului imobil, precum și specialiști din domeniul peisagisticii.
Evenimentul se înscrie într-o serie de dezbateri și consultări ale profesioniștilor din domeniul patrimoniului programate în contextul elaborării proiectului de Lege privind Codul Patrimoniului Cultural, activitate implementată în cadrul proiectului „Monumente istorice – planificare strategică și politici publice optimizate” (SIPOCA 389 / SMIS 115895) și cuprinsă ca obligație în Programul legislativ al Guvernului României pentru perioada 2017-2020.
La dezbatere au participat aproximativ 20 de profesioniști din rândul organizațiior invitate, respectiv reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Asociației Peisagiștilor din România, ai Uniunii Naționale a Restauratorilor din România, precum și reprezentanți ai orgnizației Art Conservation Support.
Au fost supuse dezbaterii acele aspecte ale reformei legislative care au în vedere:
În contextul elaborării Codului Patrimoniului Cultural sunt planificate și alte întâlniri care au în vedere consultarea profesioniștilor și societății civile active în domeniul patrimoniului cultural în scopul dezbaterii aspectelor reformei legislative menționate.