Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, au realizat STRATEGIA NAȚIONALĂ PRIVIND PROTEJAREA MONUMENTELOR ISTORICE, document de programare strategică la nivel național. Documentul programatic este parte din proiectul „MONUMENTE ISTORICE – PLANIFICARE STRATEGICĂ ȘI POLITICI PUBLICE OPTIMIZATE”, SIPOCA 389 / SMIS 115895, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Strategia națională privind protejarea monumentelor istorice pornește de la premisa că patrimoniul cultural este o resursă esențială pentru identitatea României și pentru dezvoltarea unei societăți prospere, bazate pe incluziune socială și participativitate, o resursă strategică ce trebuie să adauge comunității plus valoare economică, socială și culturală, printr-o gestionare modernă și eficientă. Documentul stabilește prioritățile de acțiune din domeniului Monumentelor Istorice (MI) și Patrimoniului Cultural Imobil (PCI) și va avea rol de structurare și coordonare a activității din sector, indicând și direcția generală, principiile, noile orientări teoretice și practice și principalele soluții pentru patrimoniul imobil, într-un orizont de 10 ani.
Proiectul de act normativ pentru aprobarea Strategiei Naționale privind Protejarea Monumentelor Istorice se află în procedură de consultare publică pe pagina web a Ministerului Culturii, iar până la data de 16 februarie 2022 se pot transmite propuneri și observații la adresele de e-mail legislativ@cultura.ro și strategie_monumente@umpcultura.ro
În paralel cu procesul de consultare publică de pe pagina web, Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului și ICEBERG PLUS SRL vor realiza 3 consultări online cu actori relevanți, după cum urmează:
Consultările vor fi organizate pentru Ministerul Culturii - Unitatea de Management a Proiectului de către ICEBERG PLUS SRL, compania responsabilă de realizarea Strategiei.
În vederea participării la aceste dezbateri este necesară o înscriere prealabilă. Persoana de contact pentru organizarea dezbaterilor este doamna Aureliana Popa, email: aureliana.popa@iceberg.plus, tel: +40748.40.73.77.