Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

NEB Destination. Înființarea unui hub pentru rezultate și impact al Noului Bauhaus European

HORIZON-MISS-2024-NEB-01-03

Rezultate așteptate:
Propunerile ar trebui să contribuie la toate următoarele rezultate așteptate:

  1. Centralizarea informațiilor din activitățile și proiectele NEB în desfășurare și finalizate, asigurând calitatea și impact Facilității NEB.
  2. Factorii de decizie politică, precum și profesioniștii din administrațiile publice și ecosistemul de construcții pot accesa prin intermediului Hub-ului cunoștințe noi și pot aplica produse, standarde, abordări și instrumente noi pentru regenerarea cartierelor, în conformitate cu valorile și principiile NEB.
  3. Comunitatea NEB, proiectele și părțile interesate dezvoltă un sentiment de apartenență la inițiativa NEB și concluziile și rezultatele proiectelor lor contribuie la stabilirea direcției Facilității NEB.

Domeniu de aplicare:

Este necesar un „Centru European Nou Bauhaus pentru rezultate și impact” pentru a colecta, centraliza, gestiona, monitoriza și valora cunoștințele produse de proiectele NEB, Comunitatea NEB și alte acțiuni NEB (de exemplu, proiectele rezultate din apelurile finanțate de UE dedicate NEB din diferitele programe ale UE, NEB Lab), asigurând totodată cooperarea și colaborarea între acestea.

Prin obținerea unei viziuni de ansamblu asupra tuturor cunoștințelor produse, a progresului realizate, a provocărilor întâmpinate și a lacunelor de cercetare care trebuie depășite, Centrul va fi un instrument agil și util, care va contribui la informarea implementării Facilității NEB și va ajuta la creșterea impactului acesteia. În cele din urmă, va contribui la avansarea obiectivelor NEB într-o manieră coerentă. Va acoperi toate disciplinele relevante pentru NEB și va reflecta natura transversală și holistică a inițiativei.

Se așteaptă ca propunerile să abordeze următoarele teme și principii:

  1. Colectarea cunoștințelor
  2. Elaborarea și implementarea unei metodologii și a unor metode de lucru pentru colectarea cunoștințelor, rezultatelor, proceselor și soluțiilor rezultate din proiectele NEB, Comunitatea NEB și alte acțiuni NEB relevante (de exemplu, proiecte rezultate din apelurile finanțate de UE dedicate sau relevante pentru NEB în diferitele programe ale UE, NEB Lab, etc.) și alte inițiative relevante (de exemplu, Misiunile UE și platformele acestora, clusterul de inovare Built4People, Portico EUI, Hub-ul de Cunoștințe URBACT, etc.);
  3. Realizarea și stabilirea standardelor pentru analiza comparativă și prezentarea cunoștințelor, rezultatelor, abordărilor și soluțiilor rezultate din proiectele NEB, Comunitatea NEB și alte acțiuni NEB relevante;
  4. Gestionarea cunoștințelor
  5. Înființarea unui centru care va centraliza, stoca, procesa și pune la dispoziție în mod public într-un mod ușor de utilizat, personalizat și eficient cunoștințele relevante produse de proiectele NEB și acțiunile NEB relevante, precum și de Comunitatea NEB;
  6. Pe baza surselor de informații inițiale și a orientărilor furnizate de Comisie, analizarea și elaborarea unei liste consolidate a proiectelor finanțate de UE pe care Comisia le va folosi pentru a construi și actualiza un portofoliu tematic de proiecte relevante pentru implementarea inițiativei NEB în general și pentru Facilitatea NEB în particular.
  7. Monitorizare și analiză
  8. Analizarea și rezumarea rezultatelor proiectelor NEB și a acțiunilor relevante pentru a le transforma în cunoștințe utile pentru toate părțile interesate (de exemplu, pentru proiectarea urbană, pentru revizuirea planurilor de dezvoltare spațială, etc.). 
  9. Plecând de la anul 2024 ca punct de pornire, elaborarea unui sistem de monitorizare pentru a măsura impactul viitoarelor proiecte finanțate de Facilitatea NEB (inclusiv contribuțiile acestora la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice), precum și progresul în adoptarea și implementarea rezultatelor, abordărilor și soluțiilor lor. Se încurajează legăturile și sinergiile cu sistemele de evaluare existente (de exemplu, Level(s), Strategia de Etichetare NEB) și instrumentele relevante (în special Busola NEB);
  10. Învățând din rezultatele și realizările tuturor activităților NEB, identificarea lacunelor, blocajelor în cercetare și inovație și a nevoilor viitoare care ar putea fi abordate pentru a facilita implementarea Facilității NEB.

Mai multe informații despre acest apel găsiți și aici.