NEB Destination. Modele noi de guvernanță pentru co-proiectarea și co-construirea spațiilor publice în cartiere de către comunități
HORIZON-MISS-2024-NEB-01-02
- Îmbunătățirea înțelegerii de către autoritățile publice a modului în care abordările inovatoare de implicare pot stimula deschiderea, coeziunea socială, încrederea și acceptarea în cadrul comunităților și pot promova incluziunea comunităților marginalizate și/sau a grupurilor vulnerabile.
- Abordările de implicare testate și validate sunt puse la dispoziția autorităților publice pentru a implica cetățenii în co-proiectarea și co-dezvoltarea spațiilor publice din cartierele lor.
- Acceptarea publică mai bună a schimbării datorită implicării semnificative și continue a tuturor utilizatorilor finali relevanți și a comunităților locale în proiectarea, construirea și întreținerea spațiilor publice.
- Îmbunătățirea mecanismelor de cooperare între cetățeni și dezvoltatorii de proiecte.
Domeniu de aplicare:
Abordarea provocărilor societale, cum ar fi schimbările climatice, sărăcia energetică, pandemia,
îmbătrânirea populației sau creșterea divizării societății, va necesita să regândim modul în care ne dezvoltăm și trăim în cartierele noastre. Modalitățile actuale de planificare, proiectare și construcție adesea neglijează importanța implicării continue a utilizatorilor finali sau a comunităților locale. Cu toate acestea, încorporarea cunoștințelor și eforturilor comunității poate duce la cartiere mai locuibile, care reflectă nevoile și contextul local și care împuternicesc rezidenții actuali și viitori. În plus, modul în care sunt proiectate spațiile publice poate avea un impact important asupra modului în care oamenii interacționează între ei, asupra tipului de activități care au loc în astfel de spații și asupra încrederii oamenilor față de autoritățile locale și, prin urmare, față de democrație. Prin urmare, este esențial să împuternicim oamenii să joace un rol activ în co-proiectarea acestor spații.
Acest lucru poate duce la o mai mare acceptare, un sentiment sporit de apartenență, încredere socială și o dorință crescută de a se implica în continuare cu comunitatea, promovând astfel un impact social global pozitiv asupra bunăstării oamenilor și a cartierului în ansamblu.
Bazându-se pe lucrările realizate în proiectele anterioare, propunerile vor studia, rafina și valida abordările existente de implicare, care permit rezidenților, afacerilor, organizațiilor culturale și guvernelor locale să co-proiecteze și să co-creeze spații publice în cartiere. De exemplu, aceasta ar trebui să includă modul de implicare a cetățenilor în dezvoltarea și întreținerea spațiilor publice și a cartierelor; sau proiecte flexibile care permit comunităților să reamenajeze spațiile în funcție de nevoile în evoluție. O atenție specială ar trebui acordată implicării grupurilor diverse și a cetățenilor aflați în risc de excludere.
Propunerile ar trebui să abordeze toate următoarele aspecte:
- Studierea și rafinarea modelului (modelelor) și metodologiei (metodologiilor) de implicare care permit participarea semnificativă a părților interesate și a cetățenilor în co-proiectarea, reamenajarea și dezvoltarea spațiilor publice din cartierele lor. Modelul și metodologia ar trebui să:
- Fie incluzive și accesibile și să asigure că cetățenii sunt împuterniciți să contribuie la procesele de luare a deciziilor;
- Folosească instrumente digitale inovatoare, platforme și tehnologii precum realitatea augmentată sau realitatea virtuală, pentru a facilita colaborarea virtuală și fizică între cetățeni, designeri, urbanisti, factori de decizie politică și ecosistemul de construcții pentru a îmbunătăți implicarea cetățenilor în procesul de planificare, proiectare și construcție, asigurând în același timp că soluțiile digitale rămân incluzive și accesibile și evaluând valoarea lor adăugată comparativ cu metodele „tradiționale” în persoană.
- Demonstreze că abordarea (abordările) de implicare aleasă (alese) (de exemplu, model, metodologie, instrumente digitale) pot stimula în mod eficient și măsurabil deschiderea, coeziunea socială, încrederea și acceptarea în cadrul comunităților, precum și promovarea incluziunii comunităților marginalizate și/sau a grupurilor vulnerabile în proiectele de reamenajare a spațiilor publice. Propunerile ar trebui să demonstreze acest lucru în cel puțin trei cartiere cu condiții locale de mediu, sociale și economice diferite, fiecare situat într-un alt stat membru sau țară asociată.
- Monitorizeze și evalueze toate etapele abordării (abordărilor) de implicare alese, folosind o metodologie adecvată, și să măsoare succesul proiectelor în stimularea deschiderii, coeziunii sociale, acceptării în cadrul comunităților, precum și a incluziunii comunităților marginalizate și a grupurilor vulnerabile.
- Evalueze modul în care cele de mai sus pot influența proiectarea viitoare a proiectelor și procesul de luare a deciziilor în construcția cartierelor, precum și în ecosistemul de construcții.
Mai multe despre calendarul Apelului și despre call găsiți aici.