Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Premiile NEB - o sursă inepuizabilă de inspirație

Vă invităm să ‘’răsfoiți’’ prin colecția impresionantă de proiecte nominalizate și premiate în cadrul Premiilor NEB de anul acesta. Garantăm că veți găsi proiecte excelente, care abordează următoarele obiective:

Reconectarea cu natura
Recâștigarea unui sentiment de comunitate și apartenență
Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele
Nevoia de un ciclu de viață pe termen lung și gândire integrată în ecosistemul industrial

Am ales să dezvoltăm astăzi doar patru dintre ele, dar găsiți toată colecția aici: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/winners

MAmMai

Alăptarea în public este încă stigmatizată în multe societăți, determinându-le pe femei să-și hrănească bebelușii în izolare. Proiectul MAmMal dinBa rcelona abordează această problemă oferind un mediu de susținere și demonstrând că alăptarea în public poate fi o experiență sigură și incluzivă.

Proiectul colectiv, finalist pentru Premiile NEB 2024, pledează pentru un mod accesibil și durabil de a susține alăptarea în public. A redus deja semnificativ cazurile de discriminare, oferind celor 10 zile petrecute în Plaza de les Glòries. Această zonă, aflată în transformare de ani de zile, a primit pavilionul ca un spațiu care nu doar sprijină femeile și familiile, ci ajută și toți rezidenții să-și recâștige sentimentul de apartenență.

Co-proiectat de Equal Saree și curatoriat de Eva Franch i Gilabert, proiectul a fost prezentat la Festivalul Model Barcelona Architectures 2023. Ca parte a eforturilor mai ample de integrare a egalității de gen în planificarea și designul urban ale Barcelonei, proiectul MAmMal încorporează egalitatea de gen. Vizitatorii au arătat un sprijin imens, exprimându-și interesul pentru o instalație permanentă.

Privind spre viitor, echipa MAmMal își propune să adapteze și să reproducă acest pavilion în alte orașe din Spania. Scopul lor este de a normaliza alăptarea în public și de a crește gradul de conștientizare cu privire la discriminarea continuă împotriva femeilor.

Flytevi

Înverzirea urbană nu este doar despre uscat; este și despre apă!
Flytevi este o grădină comunitară albastră inovatoare din Göteborg. Aceasta demonstrează cum zonele urbane de coastă pot cultiva surse alternative de hrană, îmbunătăți condițiile de viață și calitatea apei. Proiectul este o colaborare inedit[ între Göteborgs Stad și Universitatea din Gothenburg, Centrul pentru Oceane și Societate, valorificând expertiza diversă pentru a promova sustenabilitatea marină și a îmbunătăți viața orașului.

Situat în vechiul port Frihamnen, Flytevi provoacă percepția noastră despre hrana albastră încurajând un spectru mai larg de specii marine consumate prin învățare practică, îmbunătățind în același timp calitatea apei și protejând biodiversitatea. De exemplu, algele și midiile emit mai puține gaze cu efect de seră decât carnea și pot chiar să absoarbă o parte din dioxidul de carbon din apă.

Flytevi nu este doar o facilitate educațională și de cercetare, ci și un loc pentru dezvoltare unei comunității, găzduind activități publice axate pe cultivare, recoltare și gătit.

Estetica și calitatea experienței au fost esențiale în definirea designului, locației, materialelor de construcție și activităților Flytevi. Proiectul se numără printre finaliștii Premiilor NEB 2024, servind ca exemplu de cum eforturile colective și participative pot ajuta la reimaginarea unei zone vechi de port și la propunerea unei modalități alternative de reconectare cu natura.

Rooftop Gardens

Este un proiect care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin agricultură. Pentru a realiza acest lucru, diverse grădini urbane sunt instalate pe acoperișurile din Barcelona și cultivate de entități formate din persoane cu dizabilități.

De la lansarea sa, în 2016, proiectul a crescut, având acum zece grădini urbane în tot orașul. Aceste grădini sunt administrate de organizații care reprezintă persoane cu diferite dizabilități. Aproximativ 250 de participanți din 21 de organizații sociale sunt implicați, transformând acoperișuri odinioară sterpe în centre vibrante de agricultură durabilă.

Dincolo de cultivarea produselor proaspete, proiectul îndeplinește o funcție socială crucială donând surplusul de culturi grupurilor vulnerabile, inclusiv cantinelor sociale, băncilor de alimente și cantinelor școlare. Acest lucru nu doar abordează insecuritatea alimentară, ci și promovează consumul local.

Mai mult, „Rooftop Garden” încurajează interacțiunile sociale între persoanele cu dizabilități și alte segmente ale populației, promovând coeziunea și incluziunea comunitară. Nu este doar despre grădinărit - este despre crearea unui oraș mai verde și mai incluziv, unde toți locuitorii se pot bucura și prospera.

Grădina SET

Născute în timpul pandemiei COVID-19, Grădinile Comunitare SET au creat un sanctuar în cartierul IJburg-Amsterdam, oferind un spațiu sigur și incluziv unde comunitatea locală se poate reconecta cu natura, dar mai ales unii cu alții.

Această zonă diversă, locuită de mulți rezidenți defavorizați și în vârstă și de familii tinere din diverse medii, a găsit un centru social vital în SET, care încurajează învățarea și împuternicirea membrilor comunității să-și recâștige sentimentul de apartenență. 

Elementele centrale ale Grădinilor Comunitare SET sunt grădina de permacultură și camera de cartier Wereldhhuiskamer, spații destinate integrării sociale, schimbului și sprijinului. Gama vibrantă de activități gratuite organizate de SET include cursuri de gătit social, cine de cartier, cursuri de limbi străine, un cafea de reparații, grădinărit organic și chiar ateliere de artă pentru copii.

Prin astfel de activități, desfășurate de voluntari pasionați, SET celebrează țesătura socială, culturală și generațională bogată care definește comunitatea sa, invitând pe toată lumea să se alăture, să-și exprime creativitatea și să-și satisfacă nevoile zilnice prin crearea de conexiuni semnificative.