Râul Dyle este o axă verde-albastră care traversează centrul orașului Mechelen (Belgia). În ultimii ani, malurile râului au fost îmbunătățite semnificativ prin amenajarea de trasee pietonale și pentru biciclete, renovarea zidurilor de sprijin, introducerea plimbărilor cu barca și a altor activități recreative, precum și prin apariția unor restaurante, cafenele și a unui hotel pe locul fostului bazin de înot al orașului.
Totuși, populația din Mechelen este în creștere, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra unui spațiu urban deja dens. Suprafața ocupată de clădiri și zone pavate crește constant, generând dezbateri intense cu privire la utilizarea fiecărui metru pătrat de spațiu deschis rămas – fie pentru străzi, parcări pentru mașini sau biciclete, comerț, terase sau locuri de joacă. În plus, proiectele de dezvoltare urbană din trecut și industrializarea au degradat calitatea apei și au redus considerabil viața acvatică.
Schimbările climatice accentuează și mai mult stresul termic și riscul de inundații, ceea ce face ca necesitatea de a extinde suprafețele permeabile, de a răci orașul și de a sprijini biodiversitatea să fie din ce în ce mai urgentă.
O abordare integrată pentru un spațiu public comun
Proiectul WATSUPS urmărește să transforme râul într-un spațiu public comun, contracarând riscurile de gentrificare pe care le pot genera proiectele de regenerare urbană. Acesta demonstrează cum apa poate deveni un spațiu comun în oraș și cum designul urban poate integra atât nevoile cetățenilor, cât și perspectiva naturii.
Soluții propuse
Implicarea comunității este esențială pentru WATSUPS. Proiectul facilitează înțelegerea, participarea și sprijinul local pentru o interpretare echilibrată a terenurilor publice de lângă apă și a râului în sine. Procesul participativ începe cu un panel de cetățeni, ale căror recomandări sunt integrate în etapele de co-creație. Astfel, locuitorii, actorii relevanți și experții colaborează la redesenarea mai multor spații publice de pe malurile râului.
Prin consultarea experților și utilizarea tehnologiilor AR-VR, WATSUPS oferă o voce naturii și vizualizează importanța și impactul măsurilor de reamenajare.
Pentru îmbunătățirea calității apei și siguranța organismelor naturale, sunt implementate soluții bazate pe natură, inclusiv tehnologii pentru ecluze care previn proliferarea algelor albastru-verzi, maluri naturale și crearea unor "pietre de trecere" verzi-albastre pentru sporirea biodiversității.
În procesul de reamenajare a malurilor și a spațiilor publice adiacente, WATSUPS promovează:
Redarea terenului naturii, prin eliminarea suprafețelor impermeabile și utilizarea plantelor autohtone;
Crearea de habitate pentru biodiversitate, prin instalarea de hoteluri pentru albine și locuri de cuibărit pentru păsări;
Reducerea poluării luminoase, prin diminuarea intensității iluminatului stradal;
Amenajarea unor zone de relaxare răcoroase, pentru a combate efectul insulelor de căldură din centrul orașului.
O componentă inovatoare a proiectului vizează facilitarea înotului în apă deschisă, prin modificări legislative, monitorizarea și îmbunătățirea calității apei, precum și prin accesul digitalizat la datele privind calitatea apei.
Finanțare
Proiectul WATSUPS este finanțat prin Inițiativa Urbană Europeană (EUI – European Urban Initiative), în cadrul programelor pentru acțiuni inovatoare.
Parteneri
Municipiul Mechelen este responsabil de managementul proiectului, precum și de proiectarea și reamenajarea domeniului public de-a lungul râului Dyle. În cadrul abordării integrate a proiectului, componenta de ecologizare și adaptare la schimbările climatice joacă un rol esențial.
Partenerii de Transfer sunt autorități urbane care se alătură proiectului EUI-Innovative Action pentru a observa și învăța din implementarea acestuia. Scopul principal al acestor parteneri este de a analiza și adapta soluțiile inovatoare ale proiectului la diverse contexte urbane din Uniunea Europeană.
Acești parteneri au un rol crucial în facilitarea schimbului de cunoștințe între orașele europene și în promovarea inovației. Fiecare proiect include, în general, trei Parteneri de Transfer, provenind din state membre diferite față de Autoritatea Urbană Principală a proiectului.
Participarea lor în faza de implementare este esențială pentru a asigura că soluțiile inovatoare dezvoltate în cadrul proiectului sunt eficient adaptabile și replicabile în diferite orașe din Europa.