Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Restaurarea Porții V, Fortificație în Alba Iulia

Scopul acestui proiect consta in restaurarea portii a V-a a Fortaretei din orasul Alba Iulia, judetul Alba, cu obiectivul general de a oferi un exemplu de buna practica privind refacerea patrimoniului istoric si cultural si facilitarii reintegrarii tineretului somer sau a persoanelor dezavantajate social sau economic din comunitatea locala.

Proiectul nostru de dezvoltare porneste de la Cetatea Alba Carolina drept punct principal de atractie al orasului Alba Iulia, premisa datorata faptului ca Armata Romana a fost detasata in afara citadelei (2004) si autoritatile locale au devenit propietarul unei mari parti din zona fortificata, inclusiv a portilor Citadelei.

Dupa finalizarea lucrarilor de restaurare si consolidare a patru dintre portile Cetatii, nevoia de a o restaura si pe a cincea devine evidenta, pentru ca principalul itinerar cultural din interiorul Cetatii sa fie finalizat („Itinerarul Portilor”), itinerariu care, impreuna cu “Itinerariul Celor Trei Fortificatii” pot conferi Albei Iulia un loc de seama in reteaua itinerariilor fortificatiilor militare - fapt intentionat de autoritatile locale prin programul de restaurare si consolidare.

Fortareata de la Alba Iulia, cu forma sa de stea, este caracteristica pentru traditia de constructie careia i-a pus bazele marchizul francez de Vauban.
Restaurarea Portii a V-a in stil baroc timpuriu a necesitat o serie de lucrari de constructie pentru restaurarea si reabilitarea interiorului si exteriorului spatiului portii (peretii de caramida ai fortificatiei), construirea pavajului de piatra (in interiorul si exteriorul portii), restaurarea componentelor artistice originale ale portii (cadru de piatra si poarta de lemn), podul de lemn si aranjamentele din fata portii, precum si lucrari de amenajare a peisajului din vecinatatea spațiului obiectivului.

Spectrul acestui proiect de patrimoniu cultural este extins pentru a include de asemenea si componenta sociala, deoarece proiectul va asigura, pe langa mestesugari priceputi, locuri de munca pentru mai multi tineri someri si persoane dezavantajate din comunitatea locala cu sprijinul partenerului de proiect Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Romania si al municipalitații din Alba Iulia.

Prin acest proiect, fortareata si poarta sa in stil Vaubian vor fi conservate pentru viitor.

in acelasi timp, Poarta a V-a va permite accesul direct al populatiei locale in spatiul in care se pot desfasura activitati culturale- teatru de vara, expozitii in interiorul fortificatiilor, spatii de recreere.

Restaurarea Portii a V-a a fost vitala pentru finalizarea unui cadru mai larg de dezvoltare a orasului, incluzand nu numai conservarea, dar si dezvoltarea economica prin atragerea turismului ci si redarea catre populatie a unei marturii a propriului trecut, cultivand astfel identitatea acesteia si atasamentul fata de oras, fața de valorile locale.
Grupurile tinta ale acestui proiect sunt: comunitatea locala, autoritatile locale, turistii, tinerii someri sau post-institutionalizati de la nivel local.

Sustenabilitatea proiectului este asigurata de premisa conform careia se asteapta ca renovarea Portii a V-a sa sporeasca numarul turistilor  in zona.
Pe scurt, proiectul de restaurare  - la nivel de management - a implicat responsabilitatea Ministerului Culturii si Patrimoniului Național de a forma echipa de management. Aceasta echipa, a avut ca prima responsabilitate selectarea companiei de constructii pentru lucrarile de restaurare. Compania de constructii odata selectata si-a inceput execuția sub monitorizarea atenta a autoritaților locale si a reprezentanților ministerului la nivel local, conform graficului stabilit.

In acelasi timp, in cadrul parteneriatului cu PNUD Romania si Primaria Municipiului Alaba Iulia, reprezentanții Ministerului Culturii si Patrimoniului Național au demarat procedurile pentru alegerea firmei care s-a ocupat de selectarea si pregatirea tinerilor post-instituționalizați sau membrilor din alte grupuri vulnerabile.

Scopul a fost unul dublat de dorinta de a oferi sansa de ocupare a fortei de munca pentru includerea in program a 25-30 de someri. Dupa terminarea acestor cursuri de training, o parte dintre cei care participa vor fi selectati de compania de constructii in vederea angajarii pentru efectuarea lucrarii de restaurare.

Informații suplimentare gasiți pe site-ul dedicat proiectului: www.cetatea-albacarolina.ro