Ministerul Culturii (MC), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de coordonator de reforme și investiții (CRI) organizează joi, 23 februarie a.c., începând cu ora 10:30, la Palatul Culturii din Iași (sala „Henry Coandă”), cel de-al doilea eveniment dedicat promovării Statutului lucrătorului cultural profesionist.
Propunerea legislativă elaborată în cadrul Reformei 3 - Reformarea sistemului de finanțare a sectorului cultural și finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 11 - Turism și cultură vizează maximizarea potențialului creativ al lucrătorilor culturali și menținerea activă a acestora pe piața muncii, dar și dezvoltarea sectoarelor culturale și creative și creșterea contribuției lor economice.
Practic, Statutul lucrătorului cultural profesionist propune un cadru coerent de protecție socială și fiscală aplicabil unor categorii profesionale atipice ce implică munca artistică și culturală, în prezent reglementate de o legislație fragmentată.
Evenimentul de promovare organizat în Iași reunește experții implicați în elaborarea propunerii legislative și invită la dialog profesioniștii care activează în sectoarele culturale și creative și care pot beneficia de măsurile de sprijin vizate prin Statutul lucrătorului cultural profesionist.
În vederea participării, cei interesați vor completa și transmite, până luni, 20 februarie a.c., ora 16:00, Formularul de înscriere.
Atenție! Formularele de înscriere transmise urmare a primului anunț sunt valabile, nefiind necesară o nouă înscriere.
Alte două evenimente de promovare vor fi organizate, în perioada următoare, în Timișoara (2 martie 2023) și Cluj-Napoca (9 martie 2023).
Planul Național de Redresare și Reziliență din România urmăreşte obiectivele generale ale Mecanismului de Redresare si Rezilienţă (MRR), mecanism creat la nivelul Uniunii Europene (UE) ca instrument financiar temporar pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Regulile și principiile pe care se fundamentează implementarea PNRR sunt stabilite în Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de Redresare și Rezilienţă 2021-2027, precum și în Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență. PNRR din România cuprinde un pachet de reforme și investiţii publice care trebuie implementate până în anul 2026. Alocarea financiară totală pentru România este de 29,2 mld euro, din care 14,24 mld euro sub formă de granturi și 14.94 mld euro sub formă de împrumuturi.
Mai multe informații privind implementarea PNRR în România sunt disponibile pe: https://mfe.gov.ro/pnrr/ și www.facebook.com/PNRROficial.