STRATEGIA NAȚIONALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII - Viziune strategică și coerentă pentru sectorul cultural

Context

În prezent, sectorul cultural din România nu beneficiază de un document strategic asumat la nivel guvernamental, pe termen mediu și lung, care să poată constitui baza întregului sistem de planificare culturală la nivel național, capabil să ofere coerență, continuitate și care să permită fundamentarea documentelor strategice cu caracter național, județean și local, precum și a documentațiilor operaționale pentru programe și proiecte finanțate din fonduri publice, motiv pentru care unul dintre obiectivele specifice ale acestui proiect constă în optimizarea proceselor decizionale, asigurarea coerentei și a unei viziuni comune in sectorul cultural prin elaborarea unui document strategic national in domeniul culturii.

În vederea atingerii acestui obiectiv, Ministerul Culturii își propune elaborarea unei Strategii Sectoriale în Domeniul Culturii pentru perioada 2023-2030, ce va avea în vedere și obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Documentul strategic va asigura coerență, continuitate și transparență în cadrul sistemului de planificare și finanțare în domeniul cultural, atât prin identificarea, etapizarea și prioritizarea nevoilor acestui domeniu cât și prin identificarea căilor de acțiune, estimarea rezultatelor și stabilirea unui set de indicatori operaționali și a unui sistem de monitorizare.

Strategia sectorului cultural va avea acoperire națională și va fi corelată cu prevederile Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite, luând în considerare documentele programatice naționale, europene și ale organismelor internaționale relevante pentru domeniul culturii, precum UNESCO sau Consiliul Europei. Strategia va fi corelată și cu prevederile Strategiei naționale privind protejarea monumentelor istorice, elaborată în cadrul proiectului SIPOCA 389 - Monumente istorice - planificare strategică și politici publice optimizate.

Afla mai multe

Noutăți [ toate noutăţile ]

Conferință de final al proiectului „Viziune strategică și coerentă pentru sectorul cultural”
12 Octombrie 2023
Evenimentul va avea loc online marți, 17 octombrie, între orele 11:00-13:00 și va reuni reprezentanți ai MC, ai instituțiilor publice de cultură, ai serviciilor deconcentrate ale MC, dar și profesioniști din sectorul cultural independent și non-guvernamental, inclusiv mass-media.

Detalii

Strategia Sectorială în Domeniul Culturii 2023-2030 este în consultare publică pe platforma SeCoPu
02 Octombrie 2023
Strategia Sectorială în Domeniul Culturii 2023-2030, asumată ca rezultat major al proiectului „Viziune strategică și coerentă pentru sectorul cultural” (SIPOCA 709 / MySMIS2014+: 129541), a fost pusă în consultare publică online cu ajutorul noului Sistemul Electronic de Consultare Publică – SeCoPu.

Detalii

Politicile publice „Cultura Deschisă” și „Cultura Viitorului” au intrat în consultare publică pe noua platfomă SeCoPu
18 Septembrie 2023
„Cultura Deschisă” și „Cultura Viitorului”, cele două politici publice întocmite în cadrul proiectului „Viziune strategică și coerentă pentru sectorul cultural” (SIPOCA 709 / MySMIS2014+: 129541), au fost puse în consultare publică. Procesul se realizează online cu ajutorul noului Sistemul Electronic de Consultare Publică – SeCoPu (www.secopu.ro).

Detalii

S-a lansat Sistemul Electronic de Consultare Publică (SeCoPu)
18 Septembrie 2023
Sistemul Electronic de Consultare Publică (SeCoPu) (www.secopu.ro) este o platformă online ce facilitează participarea publică la procesele de consultare a actelor normative elaborate la nivelul Ministerului Culturii

Detalii

Schimbare de dată pentru întâlnirea de lucru la Sibiu privind politicile publice „Cultura deschisă” și „Cultura viitorului”
21 Iunie 2023
Întâlnirea organizată săptămâna viitoare la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, dedicată prezentării propunerilor de politici publice „Cultura deschisă” și „Cultura viitorului”, se devansează cu o zi față de data anunțată inițial, având loc marți, 27 iunie 2023, pentru a beneficia de participarea Ministrului Culturii, doamna Raluca Turcan.

Detalii