Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Programul ORIZONT EUROPA 2021-2027

HORIZON EUROPE – programul cadru de finanţare al Uniunii Europene pentru cercetare si inovare pentru perioada 2021-2027

Pilonul II - Global Challenges and European Industrial Competitiveness – Cluster 2. Culture, creativity and inclusive society

In cadrul pilonului “Provocări globale și competitivitate industrială europeană”, ce are ca obiectiv stimularea tehnologiilor esențiale și a soluțiilor care susțin politicile UE și obiectivele de dezvoltare durabilă, există clusterul “Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii”;  acesta se va concentra pe obiectivele și prioritățile UE privind îmbunătățirea guvernanței democratice și a participării cetățenilor, pe păstrarea și promovarea moștenirii culturale.

 • Include oportunităţi de finanțare pentru proiecte de cercetare inovatoare privind patrimoniul cultural european si industriile culturale si creative, în consorții formate din instituții de cultură cu activitate de cercetare și inovare, universități, institute de cercetare, companii, ONG-uri din Europa;
 • Pentru a vizualiza Programul de lucru 2021-2022  „Culture, creativity and inclusive Society”: aici.
 • Lista de apeluri este disponibilă pe portalul Funding and Tenders.
 • Apelurile de proiecte pentru anul 2022 se vor deschide in 20 ianuarie 2022 și au termen 20 aprilie 2022.

Pilonul III - Innovative Europe

APEL DE PROIECTE – Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT)

În cadrul acestui pilon al programului Orizont Europa ființează Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) - inițiativa Uniunii Europene de sprijinire a inovării la nivel sistemic – plecând din mediul educațional și terminând cu actorii de pe piață. EIT reunește organizații care activează în domeniul educației, cercetării și inovării (așa-numitul triunghi al cunoașterii) pentru a forma parteneriate transfrontaliere dinamice și a crea medii care să stimuleze inovarea.

 • Ministerul Culturii și orice altă organizație interesată poate beneficia de oportunitățile puse la dispoziție de EIT, fie ca parte a unei Comunități de Cunoaștere si Inovare (KIC – Knowledge and Innovation Community), prin Hub-ul naţional, sau poate participa la Apelurile deschise la nivelul comunităţilor EIT din Europa.
 • În cadrul hub-ului se plăteşte o contribuție anuala însă se poate beneficia de finanțare pentru:
  • proiecte,
  • educație și training,
  • coaching și mentorat,
  • ajutor pentru startup-uri inovatoare,
  • accelerare de afaceri
 • În prezent, în România, avem hub-uri locale EIT pentru:
  • Manufacturing,
  • Digital,
  • Health,
  • Urban Mobility,
  • Climate
  • Food.

2.1. Apelul pentru înființarea unei noi comunități de cunoaștere si inovare a Institutului European pentru Inovare si Tehnologie - EIT Knowledge and Innovation Community (KIC) in the Cultural and Creative Sectors and Industries (CCSI) – presupune crearea unui nou parteneriat de inovare durabilă pentru a consolida sectoarele și industriile culturale și creative ale Europei.

  • Informaţiile sunt disponibile la link-ul următor: https://eit.europa.eu/our-activities/call-for-eit-communities/2021
  • Ministerul Culturii și orice altă organizație interesată poate participa la acest apel, alături de alte oportunități puse la dispoziție de EIT. Primul pas este înregistrarea direct pe platforma de networking oferită de EIT pentru acest domeniu. Ministerul Culturii este înscris și are cont împreună cu alte 27 de organizații din România.  În acest fel,  Ministerul Culturii și cei interesați pot selecta partenerii care sunt deja înscriși și discuta direct cu ei ideile de proiecte/parteneriate/consorții.
  • Link-ul către platforma EIT de networking este: https://eit-culture-creativity.b2match.io/
  • Acest apel de propuneri are termenul limita 24 martie 2022.

2.2 EIT - HEI – Initiative – Innovation Capacity Building for Higher Education 

 • Instituțiile de învățământ superior, institutele de cercetare și alți actori în inovare sunt invitați să prezinte propuneri de proiecte pentru activități care să le îmbunătățească capacitatea antreprenorială și de inovare.  Mai multe informații in materialul atașat si pe portalul apelului (https://eit-hei.eu/).
 • Platforma de networking pentru acest apel este disponibila aici.
 • KIC Showcaseun eveniment virtual va avea loc pe 20 ianuarie 2022 în care Comunitățile de cunoaștere și inovare ale EIT vor prezenta proiecte care demonstrează exemple de bune practici de educație și formare în inovare și antreprenoriat.
 • Acest apel de propuneri are termenul limita 28.02.2022.

 

---

Informații suplimentare despre Programul Orizont Europa puteți obține de la:
Unitatea NCP (National Contact Point) Program Orizont Europa din cadrul UEFISCDI
Str. Frumoasa, nr. 30, sector 1, Bucuresti
Tel.: 0756 368 597; 021 3080543 (L-Vi, 8.00-16.00)
Email: ncp@uefiscdi.ro
Adina Stănculea – NCP-HE -Culture, Creativity & Inclusive Society (adina.stanculea@uefiscdi.ro)

Noutăți

Apelurile deschise in programele NCP@UEFISCDI
07 Iunie 2022
CL2-Culture, creativity and inclusive society - (12 mai 2022): S-au deschis 3 apeluri pentru proiecte tip CSA. Termen limită: 21 sept. 2022

Detalii

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului vă informează referitor la următoarele evenimente
10 Mai 2022
1. ERC InfoDay in Romania (11 mai 2022, 11.00-13.00). 2. Sesiunea online de informare si training pentru instrumentele Marie Sklodowska-Curie Doctoral Networks (DN) si Postdoctoral Fellowships (PF) (19 mai 2022, 10.00-13.00).

Detalii

Procesul de depunere a unei propuneri de proiect în cadrul ORIZONT EUROPA
Procesul de depunere a unei propuneri de proiect în cadrul ORIZONT EUROPA
24 Martie 2022
Un foarte concis material a fost elaborat de către Unitatea NCP@UEFISCDI care prezintă procesul de depunere a unei propuneri de proiect (pentru instrumentele RIA, CSA, MSCA) în portalul Funding & Tenders al Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home

Detalii

Oportunități de finanțare lansate la nivel european în vederea sprijinirii sectoarelor culturale și creative (APELURI DE PROIECTE – ORIZONT EUROPA)
03 Februarie 2022
MINISTERUL CULTURII prin UNITATEA DE MANAGEMENT A PROIECTULUI vă semnalează oportunitățile de finanțare recent lansate la nivel european în vederea sprijinirii sectoarelor culturale și creative, în contextul interesului crescut din România.

Detalii

Oportunități de finanțare lansate la nivel european în vederea sprijinirii sectoarelor culturale și creative (APELURI DE PROIECTE – KIC)
03 Februarie 2022
MINISTERUL CULTURII prin UNITATEA DE MANAGEMENT A PROIECTULUI vă semnalează oportunitățile de finanțare recent lansate la nivel european în vederea sprijinirii sectoarelor culturale și creative, în contextul interesului crescut din România.

Detalii

Recomandarea Comisiei 1970/2021 privind spațiul comun de date în UE pentru patrimoniul cultural
21 Ianuarie 2022
Recomandarea Comisiei 1970/2021 privind spațiul comun de date în UE pentru patrimoniul cultural a fost discutată în cadrul grupului de experți Spațiul comun de date în UE pentru patrimoniul cultural.

Detalii

APELURI de PROIECTE CULTURALE finanțate prin Orizont Europa / Horizon Europe
20 Ianuarie 2022
Joi, 20 ianuarie 2022, s-au deschis 10 oportunități de finanțare și licitații din Orizont Europa pentru aplicații relevante pentru cultură.

Detalii