Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Recomandarea Comisiei 1970/2021 privind spațiul comun de date în UE pentru patrimoniul cultural

Data publicării: 21 Ianuarie 2022

Recomandarea Comisiei 1970/2021 privind spațiul comun de date în UE pentru patrimoniul cultural a fost discutată în cadrul grupului de experți Spațiul  comun de date în UE pentru patrimoniul cultural.

Comisia Europeană a accentuat o serie de aspecte politice, relevante pentru îndeplinirea obiectivelor Deceniului digital și, totodată, a prezentat apelurile de finanțare recent lansate.

În materie de aspecte politice relevante, Comisia a reamintit că statele membre UE sunt invitate să adopte strategii naționale digitale, care să asigure atât conservarea și prezervarea patrimoniului cultural, cât și reutilizarea datelor, în vederea stimulării competitivității industriilor culturale și creative, a dezvoltării  turismului durabil și a promovării unui acces cât mai larg la fenomenul cultural. 

Până în 2030, statele membre ar trebui să digitalizeze în 3D toate monumentele și siturile aflate în pericol și 50 % din cele mai vizitate monumente, clădiri, situri culturale și de patrimoniu.

Conform Comisiei, statele membre UE ar trebui să consolideze rolul agregatorilor naționali și mandatul lor de colaborare cu instituțiile de conservare a patrimoniului cultural, pentru ca acestea să pună la dispoziție bunurile culturale digitale.

În ceea ce privește aspectele legate de finanțare, Comisia a încurajat statele membre UE să asigure diseminarea oportunităților oferite de programele Europa digitală, Orizont Europa, fondurile politicii de coeziune, REACT-EU, Mecanismul de redresare și reziliență, cu scopul de a sprijini investițiile necesare redresării și transformării digitale a sectorului. În acest context, lansarea unui apel de finanțare în cadrul programului Europa digitală, este  deschis până în data de 22 februarie 2022. Vor fi finanțate proiectele care susțin dezvoltarea serviciilor digitale de turism.

Mai multe informații sunt disponibile aici:

Sursa: Comisia Europeană