Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

S-a încheiat implementarea proiectului CultPlatForm_21 - Danube Culture Platform – Creative Spaces of the 21st Century

Data publicării: 28 Iunie 2019

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță finalizarea proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century finanțat prin Programul Transnațional Dunărea.

Implementat în perioada ianuarie 2017 – iunie 2019 și beneficiind de un buget total de 1,6 milioane euro, proiectul a fost implementat de un consorțiu partenerial format din 19 organizații din 8 state europene: Austria, Germania, Bulgaria, România, Ungaria, Serbia, Slovenia, Luxemburg. Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea unui cadru inovator de creare de politici dedicate rutelor culturale în regiunea Dunării.

În România, închiderea proiectului a fost marcată prin organizarea unui Festival de artă dedicat patrimoniului invizibil ce a avut loc în perioada 18 – 20 iunie 2019, la Centrul Cultural Point din București.

Cu ajutorul unei metodologii dezvoltate în cadrul consorțiului partenerial, zona Dunării a fost cercetată cu scopul revelării patrimoniului ascuns (scufundat/distrus/pierdut în uitare). Dintre elementele descoperite în România a fost selectată Cetatea Ada Kaleh de la Drobeta-Turnu Severin, ca simbol al patrimoniului invizibil care trebuie recuperat și valorificat. În acest sens, în luna octombrie 2018 a fost organizată o consultare publică la Drobeta-Turnu Severin pentru a identifica metodele prin care cetatea poate fi valorificată cultural și turistic. Ulterior acestei întâlniri a fost elaborat un plan de acțiune pe baza căruia a fost dezvoltat conceptul festivalului de artă.

Festivalul a reunit specialiști în domeniul cultural, profesori și studenți interesați de tematica festivalului care a abordat subiecte precum: recuperarea patrimoniului urban cu ajutorul realității augmentate, patrimoniul cultural și noile media, documentarea colectivă și conservarea în spațiul online a patrimoniului cultural intangibil, performance digital interactiv, utilizarea filmului de animație, dar și reconvertirea spațiului prin abordări artistice.

Participanții s-au bucurat și de o vizită ghidată la Podul Anghel Saligny și Cetatea Carsium din Hârșova, alte elemente de patrimoniu invizibil selectate pentru promovare în cadrul proiectului. Totodată, pe parcursul festivalului au fost organizate și o expoziție de fotografie și proiecție de filme care au documentat valorile culturale mai puțin cunoscute din România.

Mai multe detalii despre proiect se regăsesc aici.