Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a organizat la București, în data de 21 iunie a.c., conferința Muzica mișcă Europa - Oportunități și provocări ale sectorului muzicii în epoca digitală.
Evenimentul, ce a avut loc sub egida Președinției României la Consiliul UE (PRES RO), a fost precedat de un atelier de lucru privind drepturile de autor în domeniul muzicii organizat în comun cu o altă conferință a PRES RO, Noi provocări privind dreptul de autor în piața unică digitală.
Pentru prima dată în România, reprezentanți ai sectorului public, experți și decidenti politici din mai multe state membre, profesioniști din sectorul muzicii și reprezentanți ai asociațiilor profesionale europene au schimbat idei sub același acoperiș. Discuțiile au avut rolul de a contribui la o mai bună înțelegere a sectorului muzical și a provocărilor sale, precum și la o colaborare mai strânsă la nivelul politicilor culturale care pot consolida diversitatea muzicală europeană și competitivitatea acestei industrii.
La eveniment au luat parte aproape 200 de participanți din România și alte 27 de țări europene, acoperind un spațiu geografic amplu, din Norvegia până în Grecia și din Republica Moldova până în Portugalia.
Ziua de 21 iunie a fost plină cu discuții fructuoase, dezbateri și prezentări pe diverse teme importante pentru industria muzicală în era digitală: de la importanța festivalurilor în viața orașelor, la promovarea diversității în muzică, crearea unor politici publice care să asigure condiții echitabile pentru dezvoltarea sectorului, identificarea provocărilor și a obstacolelor în calea circulației muzicii la nivel european și încurajarea dimensiunii antreprenoriale a industriei muzicii prin finanțări, programe de formare și de mentorat.
Introducerea în contextul european mai larg a fost făcută de doamna Susanne Hollmann, director adjunct în cadrul Unității de Politici Culturale a Comisiei Europene (DG Educație și Cultură), care a prezentat măsurile de sprijin pe care Comisia le realizează pentru sectorul muzicii în Europa:
În viitorul cadru financiar multianual din perioada 2021-2027, programul Europa Creativă va acorda o atenție sporită sectorului muzicii, propunând noi priorități și scheme de finanțare dedicate.
Conferința a fost structurată în cinci paneluri tematice, ale căror principale concluzii le puteți citi aici.
Principalele discuții din cadrul acestei conferințe se vor reflecta într-un set de concluzii ale Președinției române, care vor contribui la fundamentarea și la dezvoltarea următoarelor acțiuni și metode de lucru dedicate sectorului muzicii în Planul de lucru pentru cultură al Consiliului în următorii 4 ani.
NOU Concluziile Președinției române a Consiliului UE în urma conferinței ”Music Moves Europe” sunt disponibile aici.
Clipul video al conferinței poate fi vizionat aici.
Conferința din 21 iunie a fost cofinanțată prin programul Europa Creativă 2014-2020 al Uniunii Europene și s-a înscris în componenta de politici culturale a inițiativei Muzica Mișcă Europa, care reprezintă un cadru general pentru acțiunile strategice ale Comisiei Europene în vederea susținerii sectorului muzical european
Conferința Muzica mișcă Europa a fost ultimul eveniment dedicat domeniului cultural organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale – Unitatea de Management a Proiectului sub egida PRES RO. Prin intermediul său, Președinția României la Consiliul UE și-a propus să contribuie la identificarea unor bune practici în materie de sprijin pentru industria muzicii și a unor politici sectoriale adecvate la nivelul statelor membre.
Detalii despre programul conferinței puteți găsi aici.
Bianca Floarea, Unitatea de Management a Proiectului - Ministerul Culturii și Identității Naționale
e-mail: bianca.floarea@europa-creativa.eu, tel. 021 316 60 61