Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Am demarat lucrările de restaurare a Palatului „Cantacuzino”

Data publicării: 08 Noiembrie 2021

Avem bucuria de a aduce la cunoștința opiniei publice că, în urma procedurii de achiziție publică licitație deschisă inițiată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, în februarie 2018, contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investitii «Consolidare, restaurare si amenajare Muzeul National „George Enescu” – Palatul „Cantacuzino”, Casa memorială si Anexa» a fost semnat în iunie 2021, iar lucrările au început efectiv în data de 5 noiembrie a.c.

Investiţia mult aşteptată şi atât de necesară ansamblului Palatului „Cantacuzino" se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni calendaristice de la data emiterii Ordinului de începere a lucrărilor și predării amplasamentului și are o valoare de 5,5 milioane de Euro net, conform termenilor contractuali.

Lucrările de reabilitare se vor adresa clădirii principale, casei memoriale, anexei, curţii interioare şi împrejmuirilor, imobilele urmând a fi supuse unui amplu proces de relevare, cercetare și analizare, revizuire, restaurare și refacere a tuturor componentelor și detaliilor arhitecturale, de la soclul clădirilor până la învelitorile din tablă de zinc, tâmplărie din lemn sau metalică la uși și ferestre, pardoseli și tencuieli. Intervenţiile vor fi de substanţă, ample şi cu o complexitate ridicată dată fiind atât starea de degradare structurală şi a elementelor arhitecturale şi decorative, cât şi ornamentaţia bogată, unică în România. Întrucât fațadele, volumetria spațială interioară cu decorația în stucatură și pictura murală constituie valoarea arhitecturală a monumentului, lucrările de consolidare se vor executa fără afectarea lor.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri guvernamentale și credite externe acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și se derulează conform Acordului-cadru de împrumut destinat finanțării Proiectului F/P 1562 privind reabilitarea monumentelor istorice din România în valoare totală de 114,9 milioane de Euro.