Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate

Data publicării: 21 August 2023

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.

Construcția de o frumusețe aparte a fost ridicată în perioada 1910-1912, la inițiativa politicianului liberal Ion I.C. Brătianu, înfăptuitor al actului Unirii de la 1918, de către arhitectul Petre Antonescu. Este inspirată din vechea arhitectură românească cu elemente orientale, bizantine și renascentiste. În interior, multe încăperi au fost boltite după modelul vechilor case mănăstirești, un exemplu fiind camera de birou al omului de stat. Stucaturile și decorațiile sunt remarcabile, iar ușile principale sunt încadrate cu motive românești. Tâmplăria era inițial din stejar și nuc, iar scările interioare – de marmură. Reședința a fost transformată de către Elisa Brătianu, în anul 1930, în Așezământul „Ion I.C. Brătianu” unde aveau să fie constituite, initial din donațiile familiei marelui om politic, și adăpostite Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale.

În 1933, George Fotino, directorul Bibliotecii, menționează că fondul inițial de 6.000 de volume crescuse prin achiziții, dar mai ales prin donațiile primite, cea mai importantă fiind cea a nepoților lui Dimitrie A. Sturdza, la 25.000 de volume. „Cum instituțiunea aceasta poartă numele unui om politic a cărui amintire se leagă strâns de istoria marelui război și a unității noastre naționale, ne-am propus, afirma George Fotino, [...] să avem în reviste și cărți, un maximum de documentație asupra marilor evenimente [...] și ca nimic din ce este esențial pentru cunoașterea epocei noastre sub aspectul ei politic, diplomatic, social și cultural, să nu lipsească din rafturile Bibliotecii.” Uneori, donațiile erau anunțate în presă, cu prilejul unui eveniment cultural organizat de Biblioteca „Ion. I. C. Brătianu”, de pildă expoziția de documente referitoare la Rusia din ianuarie 1933.

Clădirea din Strada Biserica Amzei nr. 5-7, Tronson Corp D, Sector 1, București este un imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

Imobilul este înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului cu denumirea Construcție Sediul „Colecții Speciale”, are statutul de monument istoric, fiind înscris în Lista monumentelor istorice, cu denumirea „Așezămintele I.C. Brătianu”, având codul B-II-m-B-18143. Este dat în folosință publică în anul 1963 și este compus dintr-o construcție cu 4 nivelurl (Sp+D+P+Mez+2E+M), construită din cărămidă, în perioada 1908-1930.

Întrucât nu au mai fost făcute reparații, expertiza tehnică realizată în cursul anului 2019 relevă faptul că structura de rezistență este în pragul prăbușirii parțiale sau totale, odată cu trecerea timpului și ca urmare a lipsei unei întrețineri minimale, a acțiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, se poate constata apariția multor degradări de profunzime.

Din estimările beneficiarului direct și ale Unității de Management a Proiectului bazate pe investiții similare, având în vedere deteriorările structurale grave, reiese că serviciile de proiectare, obținerea avizelor și lucrările de intervenții se ridică la un total net de 8,8 mil. Euro.