Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Guvernul a aprobat transferul terenului pe care va fi construit noul sediul al Operei Naţionale Române Iaşi

Data publicării: 04 Aprilie 2024

Joi, 4 aprilie 2024, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern prin care un teren în suprafață de 9.510 metri pătrați a fost transferat din domeniul public al Județului Iași în domeniul public al Statului Român și dat în administrarea Operei Naţionale Române Iaşi, în vederea construirii unui nou sediu al instituției de cultură. Predarea și preluarea terenului situat în zona Copou se va face pe bază de protocol încheiat între părţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Înființată în 1956, Opera Națională Română Iași nu a beneficiat niciodată de un spațiu propriu, desfășurând-și activitatea în clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, insuficientă nevoilor actuale ale celor două instituții. În ultimii ani, Opera ieșeană a solicitat Ministerului Culturii construirea unui nou sediu adecvat activității în continuă creștere a acesteia și cu un public din ce în ce mai numeros.

Obiectivul investițional a fost inclus în lista de finanțare a Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), ratificat prin Legea nr. 337 din 9 decembrie 2022. Investiția are în vedere construirea și dotarea noii clădiri a Operei ieșene, cu amprenta la sol de circa 5.000 de metri pătrați. Este pentru prima oară în ultimele trei decenii când Statul Român construiește o sală de spectacole de anvergură la standarde internaționale, destinată celei mai complexe dintre artele spectacolului. Realizarea investiției este implementată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experiență de 17 ani în gestionarea investițiilor finanţate de BDCE.

În perioada următoare, în calitate de beneficiar, Opera ieșeană va elabora Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru noua sală de spectacole. În baza acestor documente, Ministerul Culturii va întocmi dosarul pentru achiziția prin licitație publică a contractului de proiectare.

Ministerul Culturii a transmis Ministerului Finanțelor solicitarea de suplimentare a finanțării de 15 milioane de euro net existentă prin  Acordul-cadru de împrumut dintre România și BDCE, până la concurența unei valori nete de 80 milioane de euro.

Construcția noii săli de spectacole a Operei ieșene a fost inclusă pe lista de investiții în vederea contractarii unui nou împrumut de la același creditor extern în intervalul 2024-2025, care să cuprindă și completarea necesarului financiar pentru acest obiectiv. Guvernul României a aprobat, în data de 7 martie 2024, un memorandum pentru acordul de principiu în vederea contractării acestui împrumut.