Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Pădurea Făget din Cluj, proiect finalist la ediția de anul acesta a premiilor NEB!

Susține Proiectul Făget cu un vot și ajută-l să câștige premiul publicului!

Proiectul a fost deja apreciat de către experți și juriu, aflându-se printre proiectele finaliste din categoria Campioni - Reconectare cu Natura (Reconnecting with nature), alături de alte opt proiecte din Suedia, Ukraina, Croația, Spania, Lituania și Slovacia.

Proiectul a avut ca scop co-proiectarea și pilotarea unui plan integrat de management și operațional multi-utilizare pentru Parcul Forestier Făget (cea mai mare zonă împădurită din apropierea Cluj-Napoca, un sit Natura 2000 și o destinație recreativă populară pentru locuitorii din zonă), menit să rezolve potențiale tensiuni între diferite utilizări (protecția naturii și conservarea biodiversității; atenuarea schimbărilor climatice și reglementarea climatică regională; activități recreative și turistice), într-o abordare NEB.

Proiectul este o componentă pilot a unei politici locale și metropolitane mai largi incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2027, pentru a extinde suprafețele împădurite cu cel puțin 200 de hectare până în 2030 și pentru a face pe cele existente mai atractive și mai incluzive. Această politică este, de asemenea, un element central în Planul de Acțiune pentru Neutralitate Climatică, după ce Cluj-Napoca a fost selectată de Misiunea UE pentru a deveni una dintre cele 100 de orașe care să atingă neutralitatea climatică până în 2030.

Viziunea orașului este de a crea o rețea de parcuri forestiere integrate într-un centură verde metropolitană cu funcții ecosistemice, economice, de incluziune socială, recreative și turistice multiple, în conformitate cu valorile de bază NEB: estetică, durabilitate și incluziune.

Făget a fost selectat să fie prima astfel de pădure care trece printr-un proces de transformare NEB deoarece este cea mai mare pădure deținută de Primărie, un sit protejat valoros Natura 2000 și destinația de weekend cea mai populară pentru persoanele care doresc să se reconecteze cu natura.

Proiectul a fost cofinanțat de Programul Transnațional Interreg Dunărea și a rezultat în următoarele livrabile: o Cartografiere a Ecosistemelor Urbane și Metropolitane; un Plan Integrat de Management Multi-utilizare pentru pădurea periurbană Făget dezvoltat în cadrul activităților de co-proiectare, intervenții fizice pilot incluse în Plan pentru a încuraja practicile durabile în zonă; activități educaționale și științifice organizate pentru a evidenția beneficiile investiției.

Cuvinte cheie ale proiectului:

  • Dezvoltare Urbană Integrată
  • Neutralitate Climatică
  • Rețea de Parcuri Forestiere
  • Incluziune Socială
  • Durabilitate Ecosistemică

Mai multe despre acesta puteți găsi aici.

Premiile NEB 2014 vor fi anunțate în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din data de 12 aprilie, parte din Festivalul Noului Bauhaus European care va avea loc la Bruxelles și online în perioada 9-13 aprilie.

Mai multe despre acesta puteți găsi aici.