Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Facilitatea New European Bauhaus (NEB), inclusă în Planul Strategic Orizont 2025-2027, cu un buget estimativ de 120 de milioane de euro pe an

Comisia a adoptat al doilea plan strategic pentru Orizont Europa, prezentat în cadrul evenimentului Zilele Cercetării și Inovării, conturând astfel trei direcții strategice cheie pentru finanțarea cercetării și inovării în UE pentru ultimii trei ani ai programului (2025-2027):

  1. Tranziția verde;
  2. Tranziția digitală;
  3. Construirea unei Europe mai reziliente, competitive, incluzive și democratice.

Aceste orientări urmăresc să abordeze provocările globale majore precum schimbările climatice, pierderea biodiversității, tranziția digitală și îmbătrânirea populației. De asemenea, planul strategic oferă o prezentare generală a realizărilor Misiunilor UE în primii ani de implementare.

Iar ca și noutate, acesta introduce Facilitatea New European Bauhaus (NEB)!

New European Bauhaus este o mișcare pionieră care reunește cetățenii, municipalitățile, experții, întreprinderile, universitățile și instituțiile pentru a reimagina și a contribui împreună la o viață sustenabilă și inclusivă în Europa și în afara ei. Având în vedere caracterul transversal al NEB și conținutul său de cercetare și inovare, NEB va fi implementat ca o problemă transversală în programele de lucru ale Orizontului Europa pentru perioada 2025-2027.

Această componentă de cercetare și inovare va fi completată de o componentă de implementare care va fi livrată prin sinergii cu alte programe ale UE. Împreună, aceste două componente vor forma "Facilitatea NEB".

Facilitatea NEB

Facilitatea NEB este un nou instrument financiar care se structurează în jurul a două piloni principali: cercetare și inovare, respectiv implementare.

Aceasta este integrată în cadrul legal al programului Orizont Europa. Pilonul de cercetare și inovare este finanțat exclusiv din bugetul programului Orizont Europa, cu o estimare indicativă de 120 de milioane de euro pe an.

Pilonul de implementare cuprinde toate acțiunile necesare pentru a amplifica soluțiile propuse. Identificarea acestor acțiuni se va realiza prin intermediul consultărilor privind Facilitatea NEB.

Finanțarea acțiunilor pilonului de implementare va proveni din alte surse decât Orizontul Europa (cum ar fi fondurile de coeziune, programul LIFE, Europa Digitală etc.), precum și din alte inițiative și fonduri alocate Facilității NEB la nivel național sau local.

Mai multe informații despre Planul Strategic Orizont 2025-2027

Comisia a adoptat al doilea plan strategic pentru Orizont Europa, prezentat în cadrul evenimentului emblematic Zilele Cercetării și Inovării, conturând astfel trei direcții strategice cheie pentru finanțarea cercetării și inovării în UE pentru ultimii trei ani ai programului (2025-2027):

  1. Tranziția verde;
  2. Tranziția digitală;
  3. Construirea unei Europe mai reziliente, competitive, incluzive și democratice.

Principiile transversale ale autonomiei strategice deschise și asigurarea rolului principal al Europei în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor critice sunt fundamentale pentru toate cele trei direcții strategice.

Planul strategic subliniază ambiția crescută a programului Orizont Europa în ceea ce privește biodiversitatea și se angajează să direcționeze 10% din bugetul total al programului pentru perioada 2025-2027 către domenii legate de biodiversitate. Această nouă angajare completează obiectivele existente referitoare la cheltuielile pentru climă (35% pe durata de viață a programului Orizont Europa) și principalele activități digitale (13 miliarde de euro în aceeași perioadă).

În plus, planul strategic identifică nouă parteneriate europene cofinanțate și coprogramate: Sănătatea Creierului, Păduri și Silvicultură pentru un Viitor Durabil, Materiale Inovatoare pentru UE, Materii Prime pentru Tranziția Verde și Digitală, Patrimoniu Cultural Rezilient, Transformări Sociale și Reziliență, Energie/Panouri Fotovoltaice,, Textilele Viitorului și Lumi Virtuale.

Planul abordează mai multe aspecte specifice, cum ar fi echilibrul dintre cercetare și inovare și integrarea științelor sociale și umane.

În ceea ce privește primul aspect, planul strategic se angajează să ofere un sprijin echilibrat pentru activități cu diferite niveluri de maturitate și de pregătire tehnologică, acoperind de la cercetarea generatoare de cunoștințe și cercetarea în stadiu incipient până la inovare, demonstrații și primele activități de implementare, cum ar fi în regiunile model, laboratoarele vii și proiectele exemplu. De asemenea, se angajează să consolideze proiectele de cercetare colaborativă cu niveluri scăzute de pregătire tehnologică și niveluri reduse de maturitate sub Pilonul II.

Integrarea efectivă a științelor sociale și umane în toate cluster-urile, inclusiv în toate misiunile și parteneriatele, este un principiu cheie al programului. Acest lucru se reflectă prin evidențierea unor teme specifice și prin solicitarea unei evaluări a impactului lor social. Științele sociale și umane vor fi integrate în proiectele relevante, începând de la elaborarea acestora până la selecția și evaluarea lor.

Mai multe detalii puteți afla și de aici.