Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Surprize arhitecturale în Parcul Cinquantenaire din Bruxelles, în cadrul Festivalului NEB

Pe lângă formatele deja consacrate ale festivalului NEB, anul acesta au fost prezentate și o serie de instalații de arhitectură ce traduc valorile și principiile în NEB în obiecte palpabile: The Caterpillar, The Portable City și Pavilionul Trilix.

Am dori să vă povestim mai multe despre acestea, precum și despre birourile de arhitectură care le-au dezvoltat, întrucât credem că sunt niște experimente inspiraționale, exemple de bune practici pentru maniera în care designul, arhitectura temporară și creativitatea în general pot ridica întrebări fundamentale și pot schimba percepția asupra spațiului comun.

Și vom începe cu Orașul portabil, un coworking, o seră, un spațiu de socializare, dar și un loc dedicat workshopurilor și interacțiunilor spontane, instalația surprinde prin adaptabilitatea la context și prin simplitatea cu care generează spații prietenoase.

Astfel, într-o cameră centrală asemănătoare unei sere, puteți descoperi un spațiu de lucru simpatic, iar zonele de șezut formate din trepte din lemn de molid neprelucrat și accesorizate cu plante devin spațiul ideal pentru discuții lungi. Deoarece toate aceste obiecte sunt independente și sunt montate pe roți, au capacitatea de a se detașa și de a se deplasa unde le este locul. Instalația a fost concepută de către ENORME, un birou de arhitectură și design situat în Madrid, inițiat de către Carmelo Rodríguez și Rocío Pina, cunoscuți pentru abordarea lor inovatoare în domeniul arhitecturii și urbanismului, dar mai ales pentru proiecte remarcabile pentru relația pe care acestea o au sau dezvoltă cu comunitatea cărora se adresează.

Aceștia sunt creatorii unor proiecte premiate, cum ar fi pavilionul spaniol pentru Frankfurt Book Fair 2022, Centrul de agrement Teruelzilla (selectat pentru Premiul European Mies van der Rohe și Premiul Clădirii anului 2012 - ICON AWARDS), Home Back Home (N.I.C.E. Award 2015 - Solving the World's Major Challenges), Urban SPA (Premiul Reperului anului - Next Landmark Awards). Lucrările lor au fost expuse la evenimente prestigioase precum Mostra Internazionale di Architettura de la Biennale di Venezia, Bienal de Arquitectura y Urbanismo Española, Muzeul de Artă Modernă (MOMA), Trienala de Arhitectură din Oslo „After Belonging”, printre altele. De asemenea, producția lor a fost prezentată în publicații de renume precum Domus, AV, The New York Times, The Guardian, Arquine sau El Pais.
Mai multe despre proiectele acestora găsiți aici.

Pavilionul Caterpillar este o structură atrăgătoare ce îmbină designul inovator cu utilizarea materialelor durabile. Construit în mare parte din lemn și materiale pe bază de hârtie, acest pavilion reprezintă o manifestare a creativității și a preocupării pentru mediu.

Elementul său distinctiv este stratul exterior cinetic, format din 330 de tuburi de hârtie împletite cu delicatețe între arcurile de lemn laminat. Aceste forme line și fluide, inspirate de mișcările grațioase ale unei omizi, încurajează vizitatorii să interacționeze cu structura. Pe timp de seară, un spectacol captivant de lumină aduce pavilionul Caterpillar la viață.

Acesta a fost dezvoltat de către Jerzy Łątka - un arhitect, designer și cercetător la Facultatea de Arhitectură a Universității de Științe și Tehnologie din Varșovia. În proiectele și cercetările sale, Jerzy se ocupă de utilizarea hârtiei ca material de construcție în structuri inovatoare, precum și în arhitectura temporară și orientată social.

Pavilionul de Bambus Trilix este o structură arhitecturală ce îmbină perfect sustenabilitatea cu designul inovator. Inspirat de frumusețea naturală a bambusului și de eleganța atemporală a formelor trifoliate, acest pavilion se mândrește cu trei acoperișuri circulare care converg pentru a crea o structură armonioasă și impresionantă. Realizat în principal din materiale de bambus regenerabil, pavilionul acesta servește ca un exemplu pentru arhitectura eco-friendly, evidențiind posibilitățile practicilor de construcție durabile. Acesta este dezvoltat de către Masterpieces Architects, un studio ce își propune să contribuie la conștientizarea impactul schimbărilor climatice asupra peisajelor urbane și să inspire totodată acțiuni transformative pentru stabilirea unei industrii europene bazate pe bambus.