Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

A început Festivalul Noului Bauhaus European 2024, un adevărat maraton

Evenimentul a fost inaugurat în prezența Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe data de 9 aprilie.

‘’Acum trei ani, am plantat o sămânță. Astăzi, a crescut într-o pădure. Sămânța Noului Bauhaus European a fost o idee simplă. Am dorit să evidențiem cum ar putea arăta un viitor mai bun. Un viitor care să atragă privirile, mințile și sufletele noastre, unde imperativul social și ecologic al zilelor noastre se întâlnește cu viziuni inovatoare, unde oameni din diferite țări și medii se reunesc pentru a-și imagina și crea un viitor durabil, incluziv și, cu adevărat, mai frumos. Astăzi, Comunitatea Noului Bauhaus European include peste 750 de organizații non-profit: o rețea formată din peste 200 de afaceri și autorități publice, și un grup de consilieri de înalt nivel din trei continente. Împreună, aceste organizații ajung la milioane de oameni.’’, a menționat aceasta în discursul său.

Festivalul se dovedește deja a fi un adevărat maraton de evenimente și conferințe inspiraționale, care generează un context și un dialog interdisciplinar despre modul în care putem contribui cu toții la o dezvoltare sustenabilă și echitabilă.

Prin explorarea unor teme complexe, de la schimbări sistemice și paradigmice la limitele creșterii economice, importanța bunurilor comune și a spațiilor publice de calitate, până la rolul artei în definirea priorităților europene și în înțelegerea sistematică a unor aspecte, Festivalul NEB de anul acesta se evidențiază deja ca un maraton autentic de conferințe și evenimente menite să inspire și să motiveze contribuția noastră la schimbările pe care le dorim!

Vă încurajăm să urmăriți toate conferințele din cadrul acestui Festival aici și vă recomandăm să faceți acest lucru pentru a vă lăsa inspirați și surprinși de arhitecți, practicieni, policymakers, artiști, designeri și specialiști în mediu, care contribuie direct la dezvoltarea unui dialog interdisciplinar esențial pentru viitorul dezvoltării economice, sociale și urbane.

Temele propuse în cadrul festivalului sunt extrem de complexe, iar speakerii pe care acesta i-a adunat sunt impresionanți. Toți aceștia contribuie la acest exercițiu de imaginație cu privire la modul în care înțelegem să modelăm acest viitor colectiv, iar dialogul interdisciplinar generat de aceștia poate, cu siguranță, să contribuie la dezvoltarea unor concepte esențiale pentru o dezvoltare sustenabilă și etică.

 Discuțiile au explorat modalități de a realiza o tranziție verde echitabilă, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Astfel, s-au abordat subiecte referitoare la limitele creșterii economice, materiale noi și inovatoare, precum și la cadrele legale și reglementările necesare, fie că este vorba despre mediul construit sau despre obiectivele de mediu. De asemenea, s-a discutat despre rolul culturii și al artei într-o înțelegere integrată și sensibilă a acestor aspecte complexe.

În calitate de Punct Național de Contact pentru Noul Bauhaus European, am avut bucuria să participăm la deschiderea Festivalului și vom împărtăși concluziile și lecțiile învățate din evenimentele la care am luat parte.