Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Câștigătorii Premiilor Noul Bauhaus European 2024

Vă prezentăm mai jos, pe scurt, toate proiectele câștigătoare la Premiile NEB 2024 și vă sugerăm să urmăriți mai multe detalii despre acestea, dar și despre organizațiile care le-au făcut posibile aici.

Toate proiectele premiate anul acesta în cadrul NEB Prizes impresionează prin abordarea participativă și transdisciplinară. Sunt proiecte care abordează teme legate de tranziții verzi într-o manieră echitabilă din punct de vedere social, proiecte care propun regenerarea unor spații de utilitate publică prin procese de co-creare, dar și proiecte ce au ca fundament soluții bazate pe natură. Sunt proiecte extrem de diverse și de interesante, de la rezidențe artistice atipice, la proiecte de revitalizare urbană a unor clădiri sau spații subutilizate, inițiative care se focusează pe surse alternative de mâncare, grădinărit urban, spații comunitare.

Pe lângă proiectele câștigătoare, vă invităm așadar să vă inspirați din toate proiectele finaliste și înscrise în cadrul celor patru ediții ale premiilor NEB de până acum, o galerie de peste 4000 de exemple de bune practici.

Premiile NEB se oferă atât pentru proiecte deja realizate și implementate (Champions), cât și pentru idei de proiecte (Rising Stars), din încercarea de a încuraja tinerii să se implice activ în redesenarea unor societăți mai bune.

La Categoria Reconectare cu Natura (Reconnecting with Nature), premiul 1 la subcategoria Champions a revenit proiectului din România, Cluj, Pădurea Făget!

Proiectul a avut ca scop co-proiectarea și pilotarea unui plan integrat de gestionare și operare multiplă pentru Parcul Pădurii Făget (cea mai mare zonă împădurită din apropierea Cluj-Napoca, un sit Natura 2000 și o destinație recreațională populară pentru locuitori).

Runner Up Champions
Flytevi
Gothenburg, Sweden

Flytevi exemplifică cum zonele urbane de coastă pot să cultive surse alternative de hrană (proteine albastre), contribuind simultan la îmbunătățirea calității vieții la nivel local, dar și la creșterea calității apei în sine. De asemenea, Flytevi servește și ca spațiu comunitar (bucătărie colectivă) pentru inițiative educative concentrate pe alimentație și sustenabilitate/circularitate.

Premiul 1 Rising Stars
Cultivating Companionship
Nordul Germaniei

O rezidență de cercetare atipică, într-un lan de porumb, ce aduce împreună oameni din diferite discipline și diverse specii locale. Această propunere contracarează utilizarea explorativă și pur antropocenă a terenurilor și se concentrează în schimb pe materialele locale și pe modurile tradiționale de agricultură și de construire.

Runner Up Rising Stars
Hydroscape Lisbon

Proiectul vizează proiectarea unui parc urban și a unui centru de tratare a apei care să permită accesul publicului în port, celebrând totodată resursele de apă din mediul urban. Proiectul chestionează cum poate apa să devină un instrument cheie pentru abordarea schimbărilor climatice, un factor de coeziune și un spațiu public în Lisabona.

La Categoria Regăsirea unui sentiment de apartenență (Regaining a Sense of Belonging)

Premiul 1 la subcategoria Champions
Set Community Gardens
Amsterdam, Olanda

Inițiat de voluntari în Amsterdam-Ijburg, SET este un spațiu public transformat într-o grădină comunitară de permacultură. SET aplică principii de co-proiectare participativă spațială pentru a conecta comunități intergeneraționale din diferite medii socio-culturale. 

Runner Up Champions
Concrete to Culture
Sofia, Bulgaria

Concrete to Culture este o inițiativă ce își propune transformarea unui complex de birouri într-un spațiu comunitar activ, prin intermediul unui proces de proiectare colectivă care adună localnici, experți și artiști. Proiectul creează zone cu utilizări mixte, accesibile tuturor și reduce barierele sociale într-un cartier de la periferia Sofiei, Bulgaria.

Premiul 1 Rising Stars
Cooperative Ownership for Communities
Budapesta, Ungaria

Proiectul și-a propus dezvoltarea unui spațiu multifuncțional prin modernizarea unui clădiri cu patru etaje într-un vechi sit industrial din Budapesta, Ungaria. Prin renovare circulară și metode durabile, s-a generat un spațiu inclusiv și accesibil pentru toți. Proprietatea colectivă permite și furnizarea de locuințe accesibile pentru grupurile vulnerabile (femei care au trecut prin traume, tineri).

Runner Up Rising Star
Co-llection
Dikea Evrou, Grecia

Co-llection este un proiect creativ care abordează dispariția narațiunilor rurale, facilitând colaborarea în crearea unei platforme de cunoștințe în perpetuă evoluție în care poveștile sunt conservate, transformate și îmbogățite prin procese de reimaginare creativă, depășind totodată metodele tradiționale de arhivare.

La categoria Prioritizarea locurilor și a oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele (Prioritising the places and people that need it the most)

Premiul 1 Champions
Rooftop Gardens
Barcelona, Spania

Este un proiect pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin horticultură. Astfel, diverse grădini urbane sunt amenajate pe acoperișurile clădirilor municipale și cultivate de către entități formate din persoane cu dizabilități. Obiectivele principale sunt îmbunătățirea calității vieții utilizatorilor, precum și promovarea agriculturii urbane. În final, aceste produse cultivate local sunt oferite mai departe organizațiilor care lucrează cu persoanele expuse riscului de excluziune.

Runner Up
Yes We Camp
Franța

Yes We Camp dezvoltă și gestionează metodologii pentru revitalizarea unor spații inovatoare, temporare, fundamentate pe solidaritate și colaborare. Locațiile propuse de Yes We Camp au în primul rând capacitatea de a schimba relațiile sociale, prin coexistența utilizărilor economice, culturale, dar și sociale.

Premiul 1 Rising Stars
Community ReRebuilding
Ukraina

Proiectul se concentrează pe împuternicirea comunităților din Ukraina de a reconstrui, reconecta și înflori. Programul include 10 subvenții pentru revitalizarea Centrelor Comunitare locale și pentru diversificarea și relansarea activităților din aceste centre.

Runner Up Rising Stars
TEUFELSBERG TRANSFORMATION LAB
Berlin, Germania

Laboratorul de Transformare TEUFELSBERG din Berlin propune o schimbare de la elaborarea politicilor publice într-o manieră clasică, la abordări colaborative și multidisciplinare. Prin utilizarea Design Thinking-ului, promovează încrederea, dialogul și democrația participativă între activiști, factorii de decizie și experți. Astfel, Laboratorul aspiră să devină un centru de transformare a politicilor publice complet funcțional, promovând participarea publică și  rezolvarea colectivă a problemelor, respectiv o abordare a politicilor publice progresistă.

La Categoria Modelarea unui ecosistem industrial circular (Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking)

Câștigător Premiul 1 Champions
A Sustainable Campus Transformation
Luxembourg

Proiectul a presupus transformarea unei unei structuri modulare vechi într-o bibliotecă funcțională și utilizată de către elevi, precum și demontarea cu grijă a unei aripi din anii 1970 a liceului Michel Lucius din Luxemburg pentru reutilizarea materialelor. Ulterior, acestea au fost folosite pentru renovarea curții școlii, demonstrând totodată procese de optimizare și utilizare a resurselor deja existente și minimizarea deșeurilor. Proiectul stabilește astfel un exemplu pentru proiecte similare, accentuând impactul minim asupra mediului, principiile economiei circulare și îmbunătățirea vieții elevilor.

Runner Up Champions
Viena, Austria

RE-SOURCING COMMONS este un proiect inițiat de Social Design Viena, care aduce în discuție standardele nesustenabile din domeniul designului urban. Scopul său este de a descoperi potențialul ascuns al principiilor circularității materialelor într-un parc urban din Viena, având în vedere aspectele sociale și utilizând procese participative și colaborative pentru reconfigurarea și reînnoirea acestui spațiu.

Câștigător Premiul 1 Rising Star
Lisabona, Portugalia

MYCOskin este un proiect de inovație în materiale, un proiect care transformă deșeurile în miracole, folosind rădăcinile ciupercilor pentru a revitaliza orașele și a le conferi durabilitate.

RunnerUp Rising Star
The Station
Dilbeek, Belgia

Bazându-se pe un design de Anna Luz Pueyo, grupul The Station dorește să construiască un prototip pentru o stație de lucru alimentată de energii regenerabile, pentru a transforma colectiv recoltele sezoniere în alimente și pentru a explora întregul potențial al plantelor din jurul lor.

Recunoașteri speciale pentru reconstrucția Ucrainei (Special Recognition to Ukraine’s Reconstruction and Recovery Effort prize).


Câștigător Champions

Nad Dzherelom

Proiectul "Nad Dzherelom" își propune să restaureze o zonă naturală abandonată pentru integrarea socială a persoanelor strămutate, în timp ce se păstrează ecosistemul și biodiversitatea. Zona de recreere "Nad Dzherelom" face parte din complexul "Mame neîntrerupte".


Câștigător Rising Star

Leo Strate

Leo States este cel mai mare adăpost modular privat pentru persoanele strămutate intern care și-au pierdut casele din cauza războiului din Ucraina. 

Premiile Publicului s-au dus către

Pentru categoria Champions- Map4Water : ONE THOUSAND FOUNTAINS CITY
Sarajevo, Bosnia și Herzegovina.

Proiectul cartografiază fântânile publice de apă potabilă și invită diferiți actori interesați să aibă grijă, să împărtășească și să îmbunătățească aceste spații de utilitate publică a căror potențial este încă subestimat. Baza de date interactivă dezvoltată în cadrul proiectului prezintă locațiile și structurile pentru apă potabilă disponibile pentru locuitori și vizitatori. Platforma digitală se adresează și autorităților locale, pentru a prelua conducerea în întreținerea necesară, restaurarea și viitoarea gestionare integrată a acestei infrastructuri publice valoroase, specifice orașului Sarajevo și parte din identitate acestuia.

Pentru categoria Rising Stars
Regenerative Agriculture Hub

Proiectul își propune responsabilizarea comunităților, prin îmbinarea înțelepciunii agricole tradiționale cu tehnici moderne, cu scopul de a revitaliza ecosistemele locale, de a promova incluziunea socială și de a îmbunătăți biodiversitatea.