Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Vila „Florica“ – Muzeul Național Brătianu

Investiția la obiectivul „Vila Florica – Muzeul Național Brătianu” este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România, finanțat printr-un Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Situată în orașul Ștefănești din județul Argeș, Vila „Florica“ este locul în care a trăit cea mai importantă familie de oameni politici ai României. Aflată pe unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din țară, a fost construită de Ion C. Brătianu începând cu 1858, dintr-o clădire de locuit care a fost extinsă prin supraetajare. În perioada 1889-1925, imobilul a fost modificat și renovat de către Ionel Brătianu, ajungând la forma actuală, în stil neoromânesc. Domeniul era alcătuit din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc cu grup statuar, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti.
În 1948, Vila „Florica“ a fost naționalizată și a căzut în paragină, iar în anii 1970 a devenit casă de oaspeți a PCR. În 2013, a fost retrocedată moștenitorilor Brătienilor, iar în 2017 a fost cumpărată de Statul Român, prin Ministerul Culturii. Până în decembrie 2019 a fost administrată de Consiliul Județean Argeș, iar după expirarea contractului de comodat a reintrat în administrarea Ministerului Culturii, urmând a găzdui Muzeul Național Brătianu, înființat prin Legea nr. 15/2020.

Vila „Florica“ este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, având codul AG-II-m-A-13805.01. Imobilul a fost păstrat într-o stare bună cu precădere la interior, deși există zone cu infiltrații și excoriații, iar o serie de elemente originale au fost distruse în cadrul unor intervenții neconforme realizate de-a lungul timpului. Consolidarea și reabilitarea vor duce la îmbunătățirea condițiilor necesare funcționării Muzeului Național Brătianu și a spațiilor utilizate de personalul angajat, la valorificarea potențialului zonei atât cultural, cât și socio-economic.

Stadiu: Pe 18 ianuarie 2024, a fost semnat contractul privind serviciile de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.). Valoarea contractului atribuit pentru consolidarea și restaurarea a Vilei „Florica“ este de 76.100 de euro, fără TVA, prestatorul având obligația să elaboreze Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.