Investiția la obiectivul „Așezămintele Ion I.C. Brătianu – Biblioteca Națională a României” este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România, finanțat prin cel de-al treilea Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Amplasat în București, pe Strada Biserica Amzei nr. 5-7, imobilul este înscris în Lista monumentelor istorice, cu denumirea „Așezămintele Ion I.C. Brătianu”, având codul B-II-m-B-18143.
Construcția de o frumusețe aparte a fost ridicată în perioada 1910-1912 după planurile arhitectului Petre Antonescu, la inițiativa politicianului liberal Ion I.C. Brătianu, înfăptuitor al actului Unirii de la 1918. Acesta intenționa să întemeieze o bibliotecă în care să își aducă volumele prețioase de la Vila „Florica“ din Ștefănești, Argeș. Clădirea este inspirată din vechea arhitectură românească cu elemente orientale, bizantine și renascentiste. În interior, multe încăperi au fost boltite după modelul vechilor case mănăstirești, un exemplu fiind camera de birou al omului de stat. Stucaturile și decorațiile sunt remarcabile, iar ușile principale sunt încadrate cu motive românești. Tâmplăria era inițial din stejar și nuc, iar scările interioare – de marmură. Reședința a fost transformată de către Elisa Brătianu, în anul 1930, în Așezământul „Ion I.C. Brătianu”. Imobilul a găzduit, din 1956 până în 2012, Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României.
Întrucât nu au mai fost făcute reparații, expertiza tehnică realizată în cursul anului 2019 relevă faptul că structura de rezistență este în pragul prăbușirii parțiale sau totale, odată cu trecerea timpului și ca urmare a lipsei unei întrețineri minimale, a acțiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, se constată apariția multor degradări de profunzime.
Obiectivele principale ale investiției sunt punerea în valoare a imobilului prin consolidarea și restaurarea clădirii, a componentelor exterioare și interioare, refacerea instalațiilor și dotarea cu echipamente care să asigure funcționarea optimă a acestuia.
Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.
Stadiu: În data de 28 decembrie 2023 a fost semnat contractul privind serviciile de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.) pentru obiectivul de investiții Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București. Valoarea contractului atribuit pentru serviciile de proiectare la D.A.L.I. este de 184.000 de euro net, prestatorul având obligația să elaboreze documentația în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.