Programe și proiecte în implementare

„E-cultura: Biblioteca Digitală a României“

STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII

https://www.umpcultura.ro/monumenteistorice

Europa Creativă

Carieră

Facebook

 

 

Evenimente în marja președinției României la Consiliul UE

 

Casa „Vârnav Liteanu“ – Institutul Național al Patrimoniului

Investiția la obiectivul „Casa Vârnav Liteanu” este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România, finanțat printr-un Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Situată în orașul Liteni din județul Suceava, Casa „Vârnav Liteanu“ este monument istoric, având codul LMI: SV-II-m-B-05565.

Conacul a fost construit în anul 1790 ca reședință permanentă în stil neoclasic de boierul Teodor Vârnav Liteanu, al treilea vistiernic și mare medelnicer, fiul lui Sandu Vârnav, pe proprietatea dobândită în urma căsătoriei cu Safta Lascăr, și a devenit proprietatea principală a familiei. Locativul Liteanu a fost adăugat familiei în anul 1854 de Iorgu Vârnav, nepotul lui Teodor Vârnav și fiul Mariei Cantacuzino-Pașcanu, născut la Liteni. În 1871, conacul a fost moștenit de fiul său Iorgu, diplomat cu studii în Franța. Moșia de la Liteni a fost moștenită în 1905 de strănepotul Alexandru Constantin Crupenschi, fiul lui Constantin Crupenschi și al Luciei Crupenschi, născută Vârnav.

Imobilul a fost naționalizat prin Decretul Lege nr. 83/1949 și folosit de Gospodăria Agricolă de Stat Ițcani. În perioada 1960-2001, conacul a adăpostit o casă de copii; ulterior, nu a mai fost utilizat, înregistrând degradări însemnate.
Clădirea a fost retrocedată în 2003 lui Johannes Sturdza, stabilit în Germania, moștenitor testamentar al Magdalenei Crupenschi și descendent al familiei istorice Sturdza.  În anul 2020, la inițiativa familiei Sturdza, proprietatea este donată Statului Român prin Ministerul Culturii, pentru a primi o utilizare corespunzătoare interesului public, urmând a avea o destinație culturală.

Terenurile și construcțiile existente sunt înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului prin Ministerul Culturii și se află în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, conform Hotărârii nr. 446 din 15 aprilie 2021, emisă de Guvernul României. Casa „Vârnav Liteanu” urmează să găzduiască Centrul de pregătire pentru restauratori, sub coordonarea Institutului Național al Patrimoniului.

Valoarea culturală excepțională a clădirii, care a condus la punerea sa sub protecție legală, corelată cu problemele de conservare și mai ales de punere în valoare, impune necesitatea unor intervenții ample.
Obiectivele principale ale investiției constau în: conservare și restaurare; readaptare funcțională; dotări și echipamente; amenajări exterioare.

Stadiu: Pe 31 ianuarie 2024 a fost publicat în SEAP anunțul pentru achiziția serviciilor de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.). Valoarea estimată a achiziției este de 494.991 lei, fără TVA. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 4 martie 2024. Ofertele primite sunt în evaluare până cel târziu la data de 2 aprilie 2024.

Update mai 2024:

Miercuri, 8 mai, a fost semnat contractul privind serviciile de elaborare a D.A.L.I. pentru reabilitarea Casei „Vârnav Liteanu“. Contractul este în valoare de 79.678 de euro (fără TVA), prestatorul având obligația să elaboreze Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, inclusiv cercetarea arheologică preventivă, în termen de maximum 180 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.